Подкрепете кюстендилските секвои в конкурса Европейско дърво 2018

Природна забележителност „Група секвои - Ючбунар“
 
Намират се близо до с. Богослов в планината Осогово. Те са обявени за природна забележителност през 1989 г. Възрастта им е над 130 г. Около трите най-стари секвои има гора от по-млади екземпляри от същия вид. У нас дървесния вид се засажда първоначално от кюстендилеца лесовъд Йордан Митрев за първи път през 1890 г. Секвои днес се срещат още в София, Своге, Берковица, Пирдоп, Костенец, Кричим, Стара Загора, но най-голямата група дървета се намират именно в местността “Ючбунар”.
 
 Група секвои в местността „Ючбунар“ (ортофотокарта, 2012 г.)
 
Природната забележителност се намира в границите на защитена зона за опазване на дивите птици ”Осогово” и ”Осоговска планина“ - защитена зона за опазване на природните местообитания, дивата флора и фауна.
 
 
За да подкрепите Секвоите в местността Ючбунар за „Европейско дърво на годината 2018“:
 
1. Изпишете в интернет: „Европейско дърво 2018” или посетете този адрес 
 
2. Изберете „Секвоите от Ючбунар” България и още едно дърво по Ваш избор. По регламент всеки гласуващ трябва да даде своя глас за две дървета.
 
 
3. На електронната си поща ще получите линк, който трябва да последвате. Едва тогава гласът Ви ще бъде отчетен. Връзката е валидна само 7 дни!
 
 
 
Източник: ТД „Осогово“
Евгения Сарафова
 

Posted by geolub

1 Коментара - Подкрепете кюстендилските секвои в конкурса Европейско дърво 2018

Кирил (непроверено) April 21, 2018

Отговори
Зная я тази местност със секвоите и гласувах за нея. Направете го и вие. В Кюстендил има много хора, които обичат природата на Осогово. Онзи недодялан коняр, който допусна да загинат конете не е нормален по рождение. Елате в Осогово, има какво да видите!