Жените, които ръководят света

Президентът на Литва - Далия Грибаскайте

Жените, които ръководят света

Още от древността и през Средновековието има държави, които са имали славни кралици и императрици. Древен Египет помни Нефертити, Хатшепсут, Клеопатра... 

В средата на XX в. е избрана демократикчно първата жена президент - Хертек Амирбитовна Анчимаа-Тока, тувинска и по-късно съветска политическа деятелка. Тя е ръководителка на Тувинската народна република от 1940 до 1944 г. и е първата в историята жена, избрана за държавен глава.

Първата избрана жена министър-председател е Сиримаво Ратвате Диас Бандаранайке. Тя  заема длъжностите министър-председател на Цейлон и Шри Ланка (1960 - 1965, 1970 - 1977, 1994 - 2000). Любопитното е, че и двата случая са в Азия, а не в Европа, или Северна Америка - континентите, в които движенията за равноправие между половете са най-изявени.  

   

Хертек Амирбитовна Анчимаа-Тока        

 

 Сиримаво Ратвате Диас Бандаранайке

В наши дни ролята на жените в политическия живот може да се възприеме като равноправна на мъжете, въпреки че все още е налице огромно диспропорция между мъжете и жените, които са държавни глави или премиери. Към днешна дата в света има два монарха жени - на Обединеното кралство (Елизабет II) и на Кралство Дания (Маргретe II).

Елизабет II, кралица на Обединеното кралство

Маргрете II, кралица на Дания

Президенти жени към днешна дата са 12, както и 3 от членовете на 7-членния Федерален съвет на Швейцария са жени. Държавите с жени президенти са Либерия, Мавриций, Непал, Маршалови острови, Литва, Бразилия, Косово, Южна Корея, Централноафриканската република, Чили, Малта и Хърватия.

Дилма Русеф, президент на Бразлия

Аминах Гуриб, президент на Мавриций

Хилда Хайне, президент на Маршаловите острови

Видхя Бандари, президент на Непал

Далия Грибаскайте, президент на Литва

Катрин Самба-Панза, президент на Централноафриканската република

Атифете Яхяга, президент на Косово

Елен Джонсън Сърлиф, Президент на Либерия, първата жена президент на африканска държава

Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия

Пак Кън Хе, президент на Южна Корея

Веро̀ника Мишѐл Башлѐ Хѐрия, президент на Чили

Действащите жени премиери на 8 март 2015 г. са 9 - на Германия, Бангладеш, Тринидад и Тобаго, Дания, Ямайка, Норвегия, Латвия, Перу и Полша.

Ангела Меркел, канцлер на Германия

Среща на върха - Русеф и Меркел

В историята на България е имало само 1 жена министър-председател (Ренета Инджова, октомври 1994 до януари 1995 г.). Българката Ирина Бокова е първата жена, която ръководи международната организация ЮНЕСКО към ООН. 

Ирина Бокова, първата жена ръководител на ЮНЕСКО

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро