Земята може би съдържа над 1500 все още неоткрити минерала

Нещо повече, учените са стигнали до заключението, че минералното разнообразие на Земята е уникално и не би могло да се повтори на друго място във Вселената – дори на скалистите планети, подобни на нашата.
 
 
Минералите са образуващи се по естествен път, неорганични вещества с кристална структура и определен химичен състав. Те се формират под въздействието на различни видове геоложка активност – от вулкани и движение на тектонски плочи до взаимодействия между вода и скали и химични реакции на биологична основа. Последните са особено важни, според Хейзън, който смята, че разнообразието на земните минерали е свързано основно с развитието на живота на планетата. Над две трети от известните минерали са директно свързани с биологична активност. Такива са карбонатните минерали, създадени от сладководна бактерия, например. Развитието на фотосинтезата преди 2,4 млрд. години, което драматично увеличава нивото на кислород в атмосферата, също допринася за увеличаването на видовете минерали.
 
 
Хейзън и колегите му са използвали статистически модели на екосистеми и са ги сравнили с бази данни, за да предвидят хилядите видове минерали, формирани по време на земната история. Някои от тях са заровени вследствие на ерозия или обръщане на земната мантия, но според изчисленията на екипа 1563 все още съществуват и чакат да бъдат открити. Повечето от земните минерали са редки и се срещат на пет или по-малко места на планетата. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро