Земетресението в Непал причини хиляди човешки жертви и огромна загуба за световното културно наследство

По последни данни загиналите от събота насам са 3,218 човека. Земетресението отне живота на граждани и в съседните на Непал държави. Все още не е известен и броят на чужденците, които са станали жертва на природното бедствие в южно азиатската държава. 

Кулата Дархара бе построена през 1832 г. Тя е била наново издигната след земетресението от 1934 г. Висока бе 50 m и бе един от основните паметници в културното наследство на Катманду. От нея се откриваше прекрасна гледка към околните планини. На нейния връх се намираше индуистко светилище, посветено на бог Шива.

В същото време китайските власти възнамеряват да отпуснат на пострадалия от земетресението в Непал Тибет почти 4,9 млн. долара, предаде CCTV News. В публикуваната в „Туитър“ новина се казва, че средствата ще бъдат изразходвани за възстановяване работата на разрушената инфраструктура. 

Премиерът на Индия Нарендра Моди в неделя каза, че Индия ще положи всички усилия да помогне на хората в пострадалия от земетресение Непал и ще избърше сълзите им в това време на криза, отдавайки приоритет на спасяването на затрупаните под развалините, съобщава The Times of India. Той каза, че няколко спасителни екипа, заедно с обучени кучета, са изпратени в Непал да спасят колкото се може повече хора, след като земетресението причини множество щети на много места в страната. 
„Чувствам през какво минават Непал и народът му, тъй като съм виждал отблизо причиненото от земетресението в Кутч през януари 2001 г.“, каза Моди в редовното си радио обръщение. 
 
 

Разрушенията

Непалската столица Катманду е най-силно пострадала, а девететажната кула Дхарахара, която е известна туристическа атракция, е съборена от силния трус. Близо до кулата, в която се помещаваше индуистко светилище в чест на бог Шива, е площад „Дурбар“ – също силно пострадал от труса. Площадът е определен от ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

 

В статията са използвани материали от ИА Фокус.

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро