Запознайте се с проекта „НЕзабравима България”

Хората, чиито сърца е преди всичко любовта към Отечеството, са представители на Ню Скул Продакшън, НС „Единение”, Общонародна фондация „Христо Ботйов”, Областната управа и Община Враца. Платформата им има за цел да обединява хора от цялата страна. Чрез заснимането на художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии с хората, проектът ще популяризира българските национални герои, като по този начин ще дадат своя скромен принос за културното и просветното бъдеще на България. Поредицата от филми, които са произведени досега, каза на представянето в СБЖ Искрен Красимиров -  основател и управител на Ню Скул Продакшън, имат за цел да разкажат на млади и стари за нашите герои от историята, дали живота си, за да я има днес България.
 
 
Една от филмовите поредици е по повод предстоящото отбелязване на 140-годишнината от гибелта на Христо Ботев през следващата година. До този момент две от лентите - „Ботев: От Голгота към Свобода” и „Авантюра с Ботев” - вече са показвани пред много зрители, други филми, които са предизвикали немалко вълнения сред много българи у нас и в чужбина са посветени на славни исторически мигове от нашата история. Наскоро екипът на проекта е посетил Швейцария, където нашите сънародници там са посрещнали патриотичната идея и показаните филми с много вълнения и благодарност, че има такива родолюбци, които работят на ползу роду.
 
 
А председателят на Националния съюз „Единение” доц. д-р инж. Георги Маринов сподели, че организацията чрез своите членове пресъздава паметни исторически моменти от българската история, а така също активно участва и в заснемането на документалните ленти. Според Филип Филипов, който освен кариерен консултант на проекта е и един от актьорите, които изпълняват главните роли във филмовите поредици, каза, че художествено-документалната продукция е показателна за това как трябва да се пресъздаде нашата история, за да могат младите да я знаят и да се гордеят с нея.
 
 
Според него каталогът от филми би могъл да бъде едно прекрасно учебно помагало, с помощта на което преподавателите в училищата да накарат учениците да се запалят по славното минало на България. А за младия актьор и режисьор – възпитаника на НБУ Костадин Султов, хубавото е, че в екипа са успели да съчетаят младостта и мъдростта, което е довело до успешните резултати, и че са намерили един добър подход в българската документалистика, за да оставят на бъдещото поколение разкази за славни герои.
 
 
Досега над 150 са градовете и селата у нас, както и няколко държави, където е показана филмовата продукция на „Незабравима България”, и всички, които са се докоснали до тази родолюбива инициатива, са си тръгвали с благодарност.
 
 
Според председателя на СБЖ Снежана Тодорова, тази инициатива е много необходима и навременна и участниците винаги могат да разчитат на подкрепата на Съюза.  
 
 
В плановете на проекта са залегнали снимките на документално-художествените ленти „Грешникът светец”, посветена на св. Софроний Врачански, чиято премиера е през август, както и третият филм от поредицата за Христо Ботев „Ботев: Три теории за една гибел”, „Със страшна сила” - за Апостола Левски, и „Съзвездието на войводите” – филм за Гоце Делчев и Даме Груев.
 
 
Учредителите на проекта „НЕзабравима България” представиха неговата платформа. От дясно наляво: Костадин Султов, доц. д-р инж. Георги Маринов, Искрен Красимиров и Филип Филипов. Снимки: Иван Василев. 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро