Язовирът „Трите клисури" забавя въртенето на Земята

Когато язовирът "Трите клисури" бе построен, 39 трилиона килограма вода от река Яндзъ бяха поместени в чашката на язовира на 175 m надморска височина. Това води до промяна на инерционния момент на Земята, т.е. проявява се леко забавяне в нейното въртене. Същият принцип се използва от състезателите по фигурно пързаляне, които прибират към тялото ръцете си по време на въртене, за да увеличат скоростта си. 
 
Учени от NASA изчислиха, че язовирът забавя скоростта на въртене на планетата с 0.06 микросекунди. Трябва да се има предвид, че скоростта на въртене всъщност се променя доста често, повлияна от земетресения, Луната и други.
 
Язовирът
 
„Три клисури“ е язовир с водноелектрическа централа на река Яндзъ, в близост до град Сандоупин, провинция Хубей, Китайска народна република. Водноелектрическата централа  е най-голямата в света по инсталирана мощност (21 000 MW), но е втора след централата на Итайпу по произвежданото годишно електричество.
 
Основното тяло на язовирната стена на "Три клисури" е завършено през 2006 година. На 30 октомври 2008 г. и последната от 26-те турбини на повърхностната водноелектрическа централа е пусната в редовна експлоатация. 
 
Освен производството на електричество, изграждането на язовира има за цел и увеличаването на възможностите за корабоплаване по река Яндзъ и ограничаването на риска от наводнения в долното течение на реката, образувайки буферен обем. Китайското правителство смята проекта за исторически инженерен, обществен и стопански успех и за важна крачка напред към ограничаване на емисиите на парникови газове. В същото време изграждането на язовира залива археологически и културни паметници, довежда до изселването на 1,3 млн души и предизвиква значителни екологични промени, сред които и увеличен риск от свлачища, предизвиквайки противоречиви мнения в Китай и в чужбина.

Използвани са материали от Уикипедия и Business Insider

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро