Япония изрази съжаление заради посещението на руския здравен министър на оспорваните Курилски острови

„Това предизвиква крайно съжаление“, заяви на днешна пресконференция генералният секретар на японското посолство в Москва Йошихида Суга. „Това е в разрез с нашата позиция по териториалния спор и се явява неприемливо“, подчерта той.


Скворцова в момента е на обиколка на о-в Сахалин и на Курилските острови. Връщането на последните на Япония е основно условие на Токио за подписване на мирен договор между него и Москва, неподписан от края на Втората световна война насам. Руската позиция е, че островите са влезли навремето в състава на СССР в резултат на войната и суверенитетът над на тази територия, който е международно признат, не подлежи на съмнение.

За Курилските острови

Курилските острови, наричани понякога само Курили, са вулканични острови, разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан. Разположени са в протежение на 1175 км, общата им площ е около 15 600 кв. км. Те са част от Сахалинска област на Руската федерация. Включват 20 големи и повече от 30 по-малки острова.

 
Историческото развитие на подялбата на островите.
 
 
Имат важно геостратегическо значение. Принадлежността на Курилските острови към Русия се оспорва от Япония. Териториалният спор за Курилските острови между страните е още от втората половина на 19-ти век.
 
 
 
 
 
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро