Вижте най-голямата гигапикселова снимка на София!

Най-голямата гигапикселова снимка на град София е заснета от връх Камен дел на 1 Октомври 2014. 

Ето какво разказва и самият автор на проекта - Димитър:

Проектът Гига София започна през 2010г. с три гигапикселовата снимка заснета от връх Камен дел. 

Гига София 2014г. е плод на доста по-продължителна подготовка. За тези 4 години техниката се разви в желаната от мен посока - камери с повече мегапиксели, супер телеобективи на достъпни цени, все по-мощни компютри и все по-достъпен уеб интерфейс за мобилни устройства. Имах повече време както за експерименти, така и за изчакване на подходящи метеорологични условия. И така, на 1-ви Октомври, в последния ясен ден на 2014 г и с наскоро закупените Tamron 150-600mm и UDAP Bear Deterrent Pepper Spray, успях да се кача към 14:40 на връх Камен дел заедно с моя приятел Стефан, който предварително ме беше помолил да го викна, ако тръгна да снимам. За съжаление въпреки подготовката не липсваха и изненади. Бях предвидил кога е залеза, но не бях предвидил, че преди това планината ще започне да хвърля сянка. Импровизирах в движение с промяна на настройките на апарата и така компенсирах донякъде сянката. При самото заснемане на панорамата за пръв път ми се случи да влезе светлина през визьора и така на някои от тъмните снимки се появиха розови и зелени сияния. Слава Богу, беше засегната нищожна част от същинската снимка. 
 
 
Естествено правя планове и за още по-детайлни снимки на София, макар че вече почти съм достигнал теоретичния максимум, който е около 90 гигапиксела за този изглед. Дори да ползвам най-добрата оптика за Никон ще са нужни повече от перфектни метеорологични условия за да мога да извлека полза от нея. Основната причина до този момент да не съм заснел 100 или 200 гигапикселова панорама е, че не съм открил подходящо място с 360 градусов изглед. Панорамата на София е "толкова малка" защото гледката към града е само отрязък с размери равни на 11% от пълната сферична гледка. 
 
 
Връх Камен дел, който е в непосредствена близост до София, е изключителен шанс за любителите на гигапикселови снимки. Няма сграда в света, която да предостави гледка от височина 1300 метра. Не ми е позната и друга гигапикселова снимка, която в такава дълбочина да е заснела милионен град заедно със заобикалящите го села и градове. Макар и слабо, се виждат дори силуетите на планини в Сърбия, отдалечени на 110км!
 

Можете да видите цялата снимка и информация за проекта тук.

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро