Видяхте мечка в Смолянско? Подайте сигнал с новата ГИС!

С ГИС базирана информационна система може да се подава сигнал за видяна мечка в Смолянско. Това каза Георги Георгиев – координатор на проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ - Смолян”, който се изпълнява от инспекцията.

Освен за среща с мечка, потребителите могат да докладват и за следи. Вижда се колко много такива има вече натрупани в базата данни.

Чрез системата се поставят GPS координати и тази информация се пази на едно място, което после много лесно може да послужи за правене на анализи, изводи и т.н. Георгиев допълни, че за тази услуга може да се направи абонамент и когато мечката е в радиус от 5 км и се подадат такива сигнали, по електронен път се уведомява клиента. След постъпване на такъв сигнал, инспекцията първо го проверява и след това уведомява ползващите тази услуга. Георгиев препоръчва на всички, които публикуват информация за наличие на мечка, да оставят телефон за връзка, за да се определят точно координатите на мястото, където е забелязана. Той каза още, че тази услуга е много подходяща за ползване от кметства и общини.

Можете да разгледате уеб сайта на проекта и да подадете сигнал тук.

Източник: ИА Фокус 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро