Въглеродните емисии „отлагат“ следващата ледена епоха

Те са анализирали условията, предизвиквали заледявания, като това обхванало Земята преди повече от 12 хиляди години. В момента формата на орбитата на планетата около Слънцето предполага протичане на такъв процес, са открили учените, но количеството на въглеродния двуокис във въздуха е твърде високо. Очаква се удължена топла фаза в развитието на Земята, пише в статия, публикувана в журнала Nature.
 
 
На теория, следващата ледена епоха би могла да е дори по-далече в бъдещето, но въпросът, дали започва след 50 хиляди или 100 хиляди години на практика няма значение,” казва Андрей Ганополски от Подсдамския институт за изследване на климатичните ефекти. „Важното е, че това е илюстрация на геоложката сила, с която разполагаме сега. Можем да променяме естествената последователност на събитията с десетки хиляди години,” добавя ученият.
 
 
Земята е преминавала през цикли на ледени епохи и топли периоди през последните 2,5 млн. години. При максималния си обхват заледяването е обхващало по-голямата част от Северна Америка, Северна Европа, Русия и Азия. На юг, териториите, където сега се намират Чили и Аржентина също са били заледени.
Основен параметър, влияещ върху условията е променящата се орбита на Земята около Слънцето. Планетата не се движи в идеален кръг, а с течение на времето се измества и собствената й ос. Тези движения променят количеството слънчево лъчение, което пада на земната повърхност. Моделите на д-р Ганополски и колегите му потвърждават това, но показват и ролята на концентрацията на парникови газове в атмосферата.
 
 
Изследователите са установили, че от астрономична гледна точка условията предполагат начало на ледена епоха, но високото количество на въглероден двуокис във въздуха спира този процес.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро