Венеция гласува за отделяне от Италия

Жителите на града и околните райони на провинция Венето ще изразят своето мнение относно пребиваването им в състава на Италия. Те също така ще изразят мнението си за членството на Венеция в ЕС и НАТО. Гласуването ще продължи 5 дни, от 16 до 21 март.
 
Местните власти приеха закона за провеждане на гласуването през 2006 година.
Преди време се организираха демонстрации за откъсването от Италия от движението Венетска независимост, което беше създадено неотдавна.
 
Организаторите твърдят, че 68% от 5-те милиона жители на Венеция и околните райони подкрепят независимостта. В случай на успех, веднага след гласуването поддръжниците на независимостта ще поискат да бъде спряно изпращането на събраните данъци в Рим.
 
Привържениците на движението Венетска независимост настояват в независимата република да влиза не само областта Венето, но и части от областите Ломбардия, Трентино и Фриули-Венеция-Джулия. Новата държава би трябвало да се нарича Република Венета и се очаква да наброява 5 милиона души население.
 
Референдумът няма юридическа сила, но въпреки това неговите резултати могат да предизвикат основателна тревога. В случай на победа, регионът няма да настоява за незабавно отделяне от Италия, но ще започне да прави стъпки в тази насока. Например, ще оставя все повече данъци за себе си, ще състави декларация за независимост и ще подготви конституция.
 

Тъй като българските медии засега мълчат по темата, ако желаете да разберете повече за случващото се в Италия и къде се корени проблемът, можете да проверите тук.

В статията са ползвани материали от http://bulgarian.ruvr.ru/

Posted by geolub

2 Коментара - Венеция гласува за отделяне от Италия

Зорница Чолакова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Трябва да се направи уточнение - референдумът в Крим не е за независимост, а за присъединяване към друга държава - Руската федерация.

Зорница Чолакова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Бързо реагирахте, благодаря :)

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро