Великата китайска стена бавно изчезва

Великата стена не е една хомогенна структура, но отделните й части се простират на хиляди километри – от Шанхайгуан на източното крайбрежие до Дзяюгуан в навяваните от вятъра пясъци на ръба на пустинята Гоби. 


На места защитното съоръжение е разрушено до такава степен, че изчисленията за общата му дължина варират между 9000 и 21000 km в зависимост от това, дали липсващите части се включват. Въпреки дължината си, стената не се вижда от Космоса, както често се твърди. Изграждането й е започнало през третото столетие пр.Хр., но приблизително 6500 km са издигнати от династията Мин от 1368 до 1644 г., в това число най-посещаваните отсечки на север от столицата Пекин. 


1900 km от построеното по време на династията Мин са изчезнали през столетията, според материал на „Beijing Times”. Част от стената е станала жертва на ерозията, подпомогната от израстващата навсякъде растителност. „Въпреки че някои от стените са направени от тухли и камъни, те не могат да издържат на постоянното въздействие на вятъра и дъжда“, казва Донг Яохуи от Обществото на Великата китайска стена. „Много от кулите са се разклатили и могат да паднат при някоя от дъждовните бури през лятото“. 


Туризмът и местните хора също за допринесли за разрушаването на най-дългата в света структура, създадена от хората. Бедните жители на съседните селища са взимали строителен материал от стената, за да построят къщите си. Наред с това парчета от стената, гравирани с китайски йероглифи, се продават за 4.80 долара.

ИА Фокус

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро