Ваня Денчева: Няма по-голямо удоволствие от това да виждаш в детските очи желание за опознаване на света

Географ БГ: Борба или удоволствие е да бъдеш учител по география в България?
 
Ваня Денчева: Отмина една силно емоционална година за мен и вече сме на прага на новата учебна 2016-2017 г. Направих си равносметка и сега разглеждам снимки от летните си пътешествия, чета нови публикации и обсъждам с моите колеги-географи новите инициативи.
 
 
Приветствие при откриването на Българския географски фестивал - Казанлък 2016
 
 
За мен географията винаги е била удоволствие, а да съм учител по география е реализирана мечта. След 27 години трудов стаж продължавам да се вълнувам, когато вземам нов випуск, защото отлично зная, че любовта към нашия предмет се създава от учителя. Децата първо възприемат учителя и след това предмета. Споделям това от личен опит – аз харесах учителката си в основното училище Геновева Василева, която запали искрата в мен. Имах прекрасна преподавателка и в гимназията Мария Върбанова. Тя представяше всевъзможна икономическа информация за света и България и именно тя ме насочи да уча география в Софийския университет. А в университета могат ли да се отминат светила като проф. Димитров, проф. Канев, проф. Христов, доц. Гловня, доц. Благоева, проф. Кънчев и късметът продължаваше да е на моя страна. Като млад учител попаднах под наставничеството на Кунка Загарова – член на редколегията на сп. „Обучението по география“, с първи клас квалификация и един великолепен инспектор в Стара Загора – Кольо Сукманов. И така заразена с техния ентусиазъм и желание за утвърждаване на нашата наука като водеща в учебните програми, изминаха много години и без излишна скромност във всяко училище, в което съм била, географията ставаше номер едно. Не е възможно да не се радваш и да не се чувстваш горд от това, че всеки ден младите хора, които стоят пред теб, вперили поглед в човека пред тях, израстват в интелектуално, общо културно и професионално ниво. И да осъзнаеш, че и ти имаш нещо общо с промяната, която настъпва у бъдещите икономисти, мениджъри, банкови служители. Това в същност е най-голямото удовлетворение за един учител - да знае, че един ден тези, които стоят пред него и от които ще зависи бъдещето стават човеци, а после всичко останало.
 
 
Географ БГ: Какви са географските гордости и достижения на Профилирана хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“?
 
Ваня Денчева: Гордости и постижения много. Като се замисля мога да ги диференцирам в две посоки. Едната са постиженията на учениците ми. Участвали са в географски състезания, олимпиади, проекти с географска и екологична насоченост. Години наред имаме масово участие на областната олимпиада по география, няколко пъти представяне на национално ниво включително и лауреат. Всяка година имам последователи желаещи да учат география в университетите.
 
 
Втората ми насока е методическата. Познавам всички свои колеги, общувам, комуникирам и обсъждаме новостите в географското образование. Полагам усилия и те не са напразни да ги мотивирам да работят за децата, а благодарността е неизбежна. Имам 12 учители в община Казанлък, които са мои възпитаници и бих казала мои последователи. Всички те се включиха в подготовката и реализацията на Български географски фестивал –Казанлък 2016.
 
 
Географ БГ: Какво представляват географските практикуми и важни ли са те за географското образование?
 
Ваня Денчева: Много важен елемент в профилираното географско образование в Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, град Казанлък, са географските практикуми. Това са пътувания в страната и чужбина с ученици от профил География и икономика, три пъти през учебната година. През октомври и юни са двудневни, а през април тридневни. За всеки практикум най-съществената част е предварителната подготовка. Всеки участник подготвя доклад и по време на пътуването в резюме представя географския обект пред съучениците си. Съчетаването на теоретичните знания с визуални наблюдения изграждат в учениците трайни знания. Така за четири години всеки випуск обхожда България, а това допринася за развитието и на национални и родолюбиви чувства. Географските практикуми са много желани и при реализиране на приема географските паралелки са най-предпочитани.
 
 
 
 
Географ БГ: Кои са любимите ви спомени свързани с географията?
 
Ваня Денчева: Още съм под емоцията на Български географски фестивал – Казанлък 2016 и за това ще посоча, че това е номер едно в момента. Приятно ми е да споделя, че проф. Пенин е представял нашата наука пред учениците под различна форма: лекционна, презентационна и демонстрационна години наред. Посещавали сме в университета негови лекции, наблюдавали сме „Чайна церемония“, а в Казанлък сме организирали две географски фотоизложби, но като най-грандиозно и запомнящо се събитие си остава Географският фестивал. Поздравления за младите и позитивни създатели на Географ БГ за креативното мислене и прилагане на международния опит в дейности на българска територия. Благодаря на проф. Пенин, на издателство „Булвест 2000“ , на създателите и поддържащи сайта Географ БГ за подкрепата и огромната помощ при подготовката и провеждането на географския фестивал в Казанлък. Удоволствие е да се работи с тях и повярвайте ми тези работни мигове са незабравими не само за мен, но и за всички географи-домакини на фестивала в Казанлък.
 
 
С проф. Румен Пенин и колеги географи от Казанлък
 
Със Симеон Идакиев в навечерието на географския фестивал
 
 
Участниците в Българския географски фестивал - Казанлък 2016
 
 
Географ БГ: Съжалявате ли, че географията е станала част от живота ви?
 
Ваня Денчева: В никакъв случай не съжалявам! Географията е комплексна наука и дава широк спектър от знания, винаги има новости, винаги ще има предизвикателства и може да е банално, но сега пак ще избера тази специалност. Позволявам си да споделя чисто емоционално, че няма по-голямо удоволствие от това да виждаш в детските очи желание за опознаване на света, в който живееш, и ти да помогнеш това да се случи!
 
 
Позволявам си преди началото на учебната година  да поздравя всички колеги, да им пожелая здраве и да разпалват географската искра в сърцата на децата!
 
 

Posted by dimitar.zhelev

2 Коментара - Ваня Денчева: Няма по-голямо удоволствие от това да виждаш в детските очи желание за опознаване на света

иво пенев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Страхотен човек е Ваня. Без нея трудно щеше да се случи форума в Казанлък. Успех през новата учебна година и всички начинания.

РП (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Преподаватели по География, като Ваня Денчева са гордост за географската ни общност и пример в отношението към учебния предмет и към учениците. Тя и колегите й направиха наистина много, за да се случи неповторимата атмосфера на Българския географски фестивал в Казанлък. От сърце й желая здраве и нови успехи!!!

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро