В телата на повечето от морските птици има пластмаса

Това е астрономично”, казва един от авторите на изследването - Денис Хардести от Австралийската федерална научна агенция. Тя посочва, че проблемът с пластмасата в океаните придобива все по-големи мащаби с увеличаващото се производство на материала. „В следващите 11 години ще направим толкова пластмаса, колкото сме произвели от началото на индустриалната революция в производството на пластмаса през 50-те години на миналия век.”
 
 
Хардести е съчетала компютърни симулации на местоположението на боклуците и на птиците. Тя е отчела и хранителните навици на хвъркатите създания, за да открие къде са фокусирани най-тежките проблеми. Изследването показва, че най-големите проблеми не са там, където има най-много отпадъци, а където има най-голям брой различни видове птици и по-специално в южното полукълбо близо до Австралия и Нова Зеландия. 
 
 
В районите около Северна Америка и Европа ситуацията е по-малко тревожна, като в Европа дори се наблюдава подобрение след намаляване на използването на пластмасови пелети. „Птиците бъркат пластмасовите частици с хайвер от риба и “смятат, че приемат истинска храна, но всъщност получават пластмасова храна”, изтъква Хардести. 
 
 
Обикновено птиците поглъщат малки парченца пластмаса, но Хардести отбелязва, че е виждала много по-големи предмети като цяла светеща пръчица и три балона в корема на един късоопашат средиземноморски буревестник, например. „Виждала съм всичко - от запалки до капачки от бутилки и умалени модели на автомобили”, подчертава изследователката. 
 
 
 
 
А тенденцията е негативна. През 2050 г. 99% от морските птици ще имат пластмаса в тялото си, предвижда компютърният модел на Хардести. Тази прогноза „изглежда поразително висока, но вероятно не е нереалистична”, коментира ученият Кихо Ким от Американския университет, който не е участвал в изследването. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - В телата на повечето от морските птици има пластмаса

Морския (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Като чета този материал и се сещам колко пъти съм виждал по нашия варненски плаж да кълват какво ли не птиците. След себе си трябва да оставяме чист брега, защото иначе страдат животните. Нормално е птиците да не знаят произхода и същността на толкова много разни човешки боклуци.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро