В Казанлък откриват Празниците в Долината на тракийските царе 2014

Спектакълът „Новите траки” ще бъде представен за пръв път пред казанлъшката публика и туристи, гостуващи на празниците в Долината на тракийските царе, на 29 август от 20.30 часа на откритото пространство пред Община Казанлък. Спектакълът е съчетание от мултимедия и пиромюзикъл, представени върху сградата на Общината, музика и танц с участието на група "Вакали" и школата "Бага Тур". 
 
 
На официалното откриване на 9-то издание на Празниците на тракийската култура ще бъде връчена и наградата на името на проф. Александър Фол, която се дава на учени с принос в проучванията на тракийската култура. Досега носители на отличието са шестима учени-траколози и археолози. Това са д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова. Тазгодишният носител на наградата ще бъде обявен на 29 август вечерта.
 
По-рано същия ден се открива научната конференция „Проблеми и проучвания на тракийската култура”, която се превърна в утвърден научен форум. В традиция се превърна и издаването на сборник с изнесените по време на форума доклади. Тази година предстои да излезе 7-ият том. Конференцията започва от 13.30 часа в ИМ „Искра“. Преди това, от 12.30 часа ще бъде премиерата на дигиталния филм „Тракия – врата към безсмъртието”. Сценаристи на филма са проф. д-р Валерия Фол и д-р Ружа Попова.
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро