Усмихната, енергична и отдадена на природата: Василка Коловска от ПП Врачански Балкан

Geograf.bg:  Какво те накара да заобичаш природата?
 
Василка Коловска: Природата около Враца буквално е “надвиснала” над града. Само да се вдигне поглед и се вижда величественият Врачански Балкан. Над града е и най-високият непостоянно течащ водопад на Балканския полуостров - Скакля - 141 m. За мен е огромна радост, че имам възможност да посещавам често-често планината и да ѝ се наслаждавам!
 
 
Geograf.bg:  Как минава един твой ден на работа? Кое е най-любимото ти занимание? Какво те вдъхновява?
 
Василка Коловска: Работата в ПЦ Натура" е много динамична, разнообразна и изпълнена с предизвикателства. Всеки ден се срещаме с  интересни личности - туристи, ученици, граждани, представители на различни институции. 
 
 
 
Напоследък полагаме доста усилия сайтът на ПП Врачански Балкан” да изобилства с полезна и актуална информация за региона.
 
Основна отговорност е образователната дейност с деца. Чести гости са ни деца от детски градини и училища, туристически и еко клубове. Разказваме им за планината, биоразнообразието, заплахите, пред които е изправена българската природа.
 
 
 
Във всяко едно занимание даваме възможност децата да изразят своето мнение. В програмите има и образователни игри, в които те с удоволствие се включват.  Част от игрите са от Наръчник за провеждане на образователни дейности в Природен парк Врачански Балкан” и са поместени тук.
 
 
 
 
Истинското удовлетворение е, когато всички институции работят в синхрон. Можем да се похвалим, че ПП Врачански Балкан” успява да обедини 3 области, 5 общини, 22 населени места, неправителствени организации и училища да си съдействат в името на природата.
 
 
Geograf.bg:  Разкажи ни малко повече за най-новите инициативи на ПП Врачански Балкан".
 
Василка Коловска: Бих искала да изкажа своята благодарност към директора на ПП Врачански Балкан" – инж. Николай Ненчев за доверието и подкрепата, които гласува на своите служители. Екипът на парка се състои само от 10 служители (а територията е 28 844,8 хa, което сравняваме с 40 000 футбони игрища), но:
 
Готин шеф + готини колеги =  еко и зелени идеи в ПП Врачански Балкан”
 
За шеста поредна година през лятото ще се организират еднодневни летни излети на територията на парка. В определени съботни дни по график граждани, туристи и гости на Враца ще могат да се включат в преходите. Приятното и безопасно преминаване през маршрутите ще е ръководено от квалифициран водач-спасител (който е и невероятен сладкодумец). Изходен пункт: гр. Враца. 
 
 
 
Geograf.bg: Кои са най-интересните непознати места в ПП Врачански Балкан", за които любителите на природата не подозират и би искала те да научат за тях?
 
Василка Коловска: Районът е изключително интересен и красив. На сайта на ПП Врачански Балкан” има детайлна информация в подменю “За туристите” - забележителности и маршрути.
 
В следващите редове ще изброя някои от интересните обекти: 
 
Природозащитен център Натура, Враца. В него са изложени триизмерен макет на Врачанска планина, интерактивен детски кът, образователни експозиции за биоразнообразието и карстообразуването.
 
- Регионален исторически музей и Етнографски комплекс, гр. Враца. Много, много съкровища на едно място!!! Уникален музей. Интересна е и откритата през 2013 г. екзпозиция  „Zn Art – Музей от хартия”.
 
- Комплекс Вестителя (Хижата), гр. Враца, от където се разкрива страхотна гледка към града. От алеите към Хижата започва и новоизградена алея за велосипеди и разходка, която води до прохода Вратцата.
 
- Божият мост - Обектът беше заснет от Google street view през 2014 г.   .  
 
- Манастир Св. Иван Пусти, който е част от инициативата на Министерството на туризма за  50-те малко познати туристически обекта в България.  
 
Интерес ще представлява и една разходка с тролейбус в гр.Враца. Тролейбусната линия преминава от подножието на Балкана и постепенно се отдалечава, като се разкрива страхотна гледка към планината. В резултат на  второто издание на Street art fest „Refresh Vratsa", градът има свежи и оригинални  спирки на градския транспорт: Чарли Чаплин, Малкият принц, Тодор Колев. 
 
 
 
 
 
 
Други интересни места в района на ПП Врачански Балкан”: 
- Туристически и вело маршрут: „Махала Свражен – м. Старо село”, (1,5ч.)
- Комплекс Дядо Йоцо, с. Очин дол и Познавателен маршрут: “Горски свят”, кръгов, (1ч.)
- Археологически комплекс Калето, Мездра и уникална галерията от скулптури на открито в гр. Мездра.
- Брошурата “Един ден в ПП Врачански Балкан” може да изтеглите от тук.
 
 
Geograf.bg: Кои обекти за летния сезон биха били интересни за хората, които пътуват с деца? 
 
Василка Коловска: Това лято се надяваме да стартира всяка неделя от 11.00ч. в ПЦ Натура" работилничка - ателие за деца (и родители) и филмче - презентация на природозащитна тематика. 
Посещението ще е безплатно! 
 
- В Етнографския музей в гр. Враца се намира Експозиция „Светът на детето от края на ХІХ в. и началото на ХХ в.” 
- В центъра на гр. Враца  са поставени скулптури на мечка, вълк и лисица. Невероятна атракция за снимка! 
 
 
 
- Развлекателен парк и пещера Леденика, включващ посетителски център с експозиции, 5D - кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър, тематичен приказен парк, детска анимация.
 
 
- Комплекс Дядо Йоцо, с. Очин дол и Познавателен маршрут: Горски свят”, кръгов, (1ч.)
- Зоокът при чифлик Ненкови, в близост до Осеновлашкия манастир Рождество Богородично", с. Осеновлаг.
- Аква комплекс Оазис", с.Зверино – разполага с над 7 басейна, няколко водни пързалки и свежа музика.
 
 
Пътувайте „насам- натам”, усмихвайте се на мъничките неща и се наслаждавайте на живота!
 
 
Geograf.bg: Благодарим за интервюто!
 
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро