Учени в Италия засякоха призрачни частици, идващи от дълбините на Земята

Неутрино са субатомни частици, генерирани при ядрени реакции и радиоактивния разпад на нестабилни атоми. Те са неуловимо малки - 500 000 пъти по-леки от електрона. Неутрино не притежават електрически заряд и рядко взаимодействат с други частици, така че лесно преминават през материята. Оловна преграда с дебелина една светлинна година, което се равнява на 9,5 трилиона km, би спряла едва половината от прелитащите през нея неутрино. Все пак понякога частиците се сблъскват с атоми и когато това се случи те излъчват издайнически искри светлина, благодарение на които учените са потвърдили съществуването им. 
 
 
Разпадът на радиоактивни вещества в Земята изпраща към повърхността потоци от неутрино, които изследователите се опитват да засекат. Тези “гео-неутрино” могат да предоставят нови данни за вътрешността на планетата. Въпреки че голяма част от вътрешната топлина на Земята е останала от драматичното й формиране, част от нея се генерира и от радиоактивен разпад. Все още не знае обаче каква част. Гео-неутрино могат да разкрият какви радиоактивни изотопи се съдържат във вътрешността на Земята и как топлината им влияе на геоложката активност, която предизвиква земетресения и изригвания на вулкани. 
 
 
Източниците на топлина произвеждат движение на огроми количества материал”, казва съавторът на изследването Алдо Ианни от италианската Национална лаборатория Гран Сасо. За да засекат неутрино, Ианни и колегите му са използвали детектор с над 2200 сензора, улавящи искрите светлина, генерирани от частиците в редките случаи на взаимодействие с 300 t специална органична течност. Течността се е намирала в центъра на голяма сфера, заобиколена от 2400 t чиста вода на 1,5 km под Апенинските планини. 
 
 
 
 
При обработката на измерванията, направени в продължение на 2056 дни, учените са засекли 24 гео-неутрино. Анализът показва, че 11 от тях са дошли от земната мантия, а 13 от кората. Откритите до момента частици показват, че около 70 процента от топлината във вътрешността на Земята се дължи на радиоактивност, макар че тази цифра все още е несигурна. За да се получат по-категорични резултати, екипът ще трябва да събира данни още 17 години. 
 
 
Ианни посочва, че в бъдеще на различни места по Земята може да се поставят детектори на неутрино. Това би дало възможност да се засече местоположението на радиоактивни елементи и да се определи въздействието им върху вътрешната активност на планетата. 

Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро