Учен изчисли оптимален двуседмичен маршрут за обиколка на Европа с кола

Според Олсън отговорът на въпроса е 45. Отговорът му е базиран на математически алгоритми и Google Maps. В неговия маршрут посоките на движение са така заложени, че движението на зиг-заг или в обратна посока да бъде сведено до минимум. Маршрутът му е с дължина от 26 211 km и може да се покрие за 14 дни шофиране.  

Обектите по маршрута са базирани на класацията "50 места в Европа, които трябва да посетите през живота си" на популярния сайт Bussiness insider. Сред тях са едни от най-забележителните туристически обекти на Европа като Стоунхендж и Сикстинската капела, например. От тях само 45 попадат в маршрута, защото другите 5 не са достъпни с кола. България също е включена в неговия Eurotrip.

Навярно изчисляването на подобен маршрут да изглежда лесно в модерния свят с GPS-технологии, това не е така, когато броят на пожеланите обекти надмине 10. Неслучайно редица приложение за "най-пряк път" работят с неповече от десетина възможни обекта. 

Ранди Олсън придоби популярност и покрай изработването на карта на оптималния маршрут за автомобилна обиколка на САЩ, която по-рано публикува (50 обекта за 2 седмици и изминати 22 046 km).

Има една важна подробност - в изчисленията на самия Олсън липсват няколко важни подробности - той не е предвидил време за спане, хранене и посещение на обектите, а само минимални паузи за почивка. Той заявява, че неговите двуседмични маршрути би трябвало да се осъществяват в рамките на поне 2 месеца, за да може да се опознаят в действителност интересните места по маршрута. В този ред на мисли в личния си блог той обяви, че работи върху карти с най-добрите и удобни хостели по епичните маршрути.

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Учен изчисли оптимален двуседмичен маршрут за обиколка на Европа с кола

Гошо (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Статия като статия, но много не ми хареса, че решихте да сложите снимка на забележителност от САЩ. Първо статията е за европа. Второ защо не сложихте българската забележителност??? Та нали сте географ.БГ

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро