Тойфелсберг - противоположности на времето

Берлин е една от любимите ми столици в Европа. Не защото е най-красивата, най-старата, най-великата, най-голямата, най-уредена или друга по-по-най причина, а защото в нея най-добре се усеща градската култура. Графити, музика, хора, история – Берлин е един конгломерат от разнообразие. Истории също толкова различни, колкото и тези на Източен и Западен Берлин.

Извън популярните туристически маршрути между Бранденбургската врата и Александерплац се намира Тойфелсберг. Представлява ниско възвишение югозападно от Берлин с относителна височина 80 m, рязко открояващо сред ниския терен около него. Ако някога сте се чудили какво се е случило с всичките отпадъци след сриването на немските градове от съюзническите самолети – ето отговора. Teufelsberg (от немски: Дяволска планина), както и още 15 подобни възвишения около и в града са огромни купчини отпадъци, наричани с термина Trümmerberg (планина от отломки).

Плакат популяризиращ програмата за възстановяване на Берлин след войнатa,
източник: http://www.luise-berlin.de/bms/bmstxt99/9903prog.htm

След схизмата между Източен и Западен Берлин, управата на последния е принудена да събира боклуците на изцяло своя територия, която е силно ограничена. Така през 1950 г. започва издигането на Тойфелсберг като 22 години средно 600 камиона спомагат за своеобразната орогенеза на планината от отломки. През 2013 г.  се оказва, че всъщност височината на възвишението е по-голям - 120,1 m, което го прави най-високата точка в провинция Берлин.

План на военния колеж на нацистите,
източник: http://forst-grunewald.de/?page_id=3802

Това, което прави Тойфелсберг по-интересен обект от купчина натрошени тухли и керемиди се крие в основата и върха му. На същото място нацистите са започнали строеж на военен колеж, част от плана за превръщането на Берлин в Световна столица Германия. Края на войната заварва проекта още в началото му и той е зарязан, впоследствие частично разрушен, а накрая и засипан, за да се появи днешния Тойфелсберг.

Формата и разположението на антените ясно показва отношенито на САЩ към СССР,
източник: http://www.abandonedberlin.com/2013/04/teufelsberg-tale-field-station-be...

След войната отношенията между Запада и Изтока все повече се изострят. Това превръща Берлин в столица на шпионите, за което има даже и книга. Сега в града в сградата на ЩАЗИ (репресивния апарат на ГДР, немски еквивалент на Държавна сигурност) се помещава Музей на шпионите, а недалеч от Тойфелсберг е Мостът на шпионите. Запада се възползва от уникалното положение на Източен Берлин във вътрешността на Варшавски договор и започва да търси подходящи начини за подслушване. От 1961 г. на Тойфелсберг се разполагат временни подслушващи антени, а през 1963 г. Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA, същата за която има филм на Сноудън) започва строежа на постоянна подслушваща станция за кореспонденцията на страните от Източния блок, в която впоследствие работят 1500 души.

За щастие бомбите в района са предимно рисувани от края на войната насам​​​

Станцията оперира и е от особена важност за разузнаването на САЩ по време на Студената война. Агентите, работещи на станцията открили, че по време на провеждането на фестивал в южните части на града, прихванатите сигнали са по-чисти. Впоследствие се оказало, че причината е разполагането на Виенско колело по време на фестивала.

Има слухове, че американците са изкопали тунел, с който са стигнали до нацистките руини на военния колеж. Други звучат дори абсурдно, че това е таен тунел за бягство, дори че се стига до база за подводници.

След разпадането на тоталитаризма в Източния блок, станцията спира да работи през 1992 г. и оборудването е демонтирано. Собствеността на земята под станцията е продадена на частни лица, а от десетина години в обекта са се настанили улични артисти. Самите сгради вече са изтърбушени и в тях може да се види огромно разнообразие от графити и скулптури от скрап, самите сгради са изтърбушени.

За да се стигне до площадката препоръчвам да си наемете колело, след което с S-Bahn да слезете на Heerstrasse или Grunewald. От там до Тойфелсберг има около 15 минути спокойно каране с изкачване до върха, където има велопаркинг.

Мястото определено изглежда малко сюрреалистично, но наистина може да се усети градската култура, с която започнах в началото. Може и да се предположат и обемите на психотропните вещества, използвани в този район последните години. Независимо от вандализма и разрухата, графитите на площадката са от изключително високо ниво.

През 50-те и 60-те по западния склон на хълма е функционирала ски шанца. Не е останало много от нея, но сградите на NSA са толкова необезопасени, че носят също толкова адреналин.

Въпреки разрухата, винаги има място за фън-шуй, дори и в най-секретната база на NSA. Тойфелсберг е използван многократно като декор на филми или телевизионни предавания.

Само преди 74 години, на няколко километра южно от тук се взима Окончателното решение по еврейския въпрос. След това са били положени основите на бъдещата Столица на света – Германия. Малко по-късно градът е сринат до основи, а приятели и роднини са били разделени от абсурдна стена. Всеки дръзнал да я премине бива разстрелян като куче. Допреди четвърт век на същото място, се е намирала най-важната разузнавателна база на САЩ. А сега е изложба на открито за градско изкуство и свърталище на съмнителни типове. Няма как човек да не се възхити от противоположностите, с които се свързва това място.

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро