Теменужка Бандрова: Картографията е любов, а картите се правят със сърце

Geograf.bg: Как картографията стана Ваша професия?
 
Теменужка Бандрова: Когато бях дете, имах желание да стана архитект. Тогава обаче, повече спортувах, отколкото рисувах. Когато дойде време да кандидатствам в любимия ми ВУЗ, не бях готова за изпити по рисуване. Тогава избрах единствената от инженерните специалности, ГФК (геодезия, фотограметрия, картография), в която може да се прояви творчество и авторство. Така записах тази специалност заради Картографията. След това съм специализирала у нас и в чужбина отново картография.
 
 
 
 
Geograf.bg: С какво се занимава катедра Фотограметрия и картография и Лаборатория по картография в УАСГ?
 
Теменужка БандроваЗанимаваме се основно с учебна дейност. Желанието ми е да имаме по-добре развита научна дейност. В катедрата има 2 специализации: „Картография и ГИС” и „Фотограметрия и дистанционни методи”. Почти цялостното обучение по картография и ГИС се извършва в Лабораторията по картография. Това е една сравнително модерна малка лаборатория, именувана на името на проф. Бенямин Коен. Разполага с голямо разнообразие от софтуер и не лош хардуер. Иновативните направления, които развиваме са 3D картографиране, Web картографиране, Картография за целите на ранното предупреждение и взимане на решения в кризи. Радваме се на голям интерес от студентите по специалност Геодезия. Провеждаме регулярно курсове за студенти и млади специалисти. Често имаме гости и лектори от чужбина, най-вече по Програмата Еразъм+.
 
 
Geograf.bg: Какви са възможностите за реализация на младите хора в сферата на картографията?
 
Теменужка БандроваГоляма част от студентите специализиращи картография, вече работят в различни фирми, развиващи дейности в областта на геодезията, ГИС, картографията, околната среда и други. Нашата цел е да „запалим огънчето” в тях, да направим така, че да възбудим интерес към развитие, защото картографията е колкото стара, толкова и модерна наука. Често успяваме да го направим. Наскоро наша студентка получи награда в международно видео-състезание с проект, който беше разработила в Лабораторията по картография. Това я изпрати на обучение една седмица в Китай. Докторантите разработват научни проекти, представят ги на различни форуми в чужбина. Най-много студенти от специализация Картография в Геодезически факултет заминават за един или два семестъра в различни европейски университети по програмата Еразъм+. Някои от тях изработват дипломните си работи там. Това им дава разбира се голям импулс за развитие и предимство при кандидатстване за работа.
 
А когато има политическа воля за развитието на геодезията и картографията за да останем на прилично европейско ниво, когато се отвори възможност за обновяване и изработване на нова ЕТК, ще има много картографска работа. Ние трябва да бъдем готови за този момент.
 
 
 
 
Geograf.bg: Имате ли любима карта и коя е тя?
 
Теменужка БандроваТакъв въпрос не бях получавала до сега. Нямам любима карта. Имам едно мото, което винаги следвам. Всяка нова карта трябва да бъде по-добра от предишната. Това е принцип в работата ми. Имам издадени стотици карти. Те са като „брашнян чувал”. Колкото повече ги изследваш, толкова повече можеш да ги подобриш, а съвременните технологии са голямо предизвикателство и инструмент да направиш това.
 
 
 
 
Geograf.bg: Вие сте председател на управителния съвет на Българската картографска асоциация. Бихте ли ни разказали за нея? Какви са позициите на асоциацията на международно ниво?
 
Теменужка БандроваБългарска картографска асоциация (БКА) е сравнително нова организация. Съществува от 2011 г. Позициите, които имаха нейните членове у нас и в чужбина и дадоха летящ старт с приемането и в Международната картографска асоциация (МКА) като национален представител. Това дава големи възможности за развитие, комуникации със сродни организации от над 80 държави в света, участието и на най-високи форуми.
 
В международната година на картата 2015-2016 БКА организира и участва в множество мероприятия. Очакваме издаване на пощенска карта по случай събитието по предложение на БКА. На 30 ноември 2015 г. организирахме заедно със Софийски университет и НИГГГ- БАН ден на картата с прекрасна изложба на стари карти и съвременни картографски произведения, съпътстваща основната научна програма.
 
България отново е с награда от Международния конкурс за детска карта на света Барбара Печеник, част от 27-мата Международна картографска конференция в Рио де Жанейро, Бразилия. Отличената рисунка е на Александра Гъркова, на 5 години от град Бургас. Това става възможно след 9-тия Национално организиран конкурс „Карта на света”.
 
БКА направи дарение за библиотеката на ООН при Постоянното представителство на Република България към ООН в Ню Йорк, САЩ. Дарението включва 37 картографски продукта, създадени от българските картографски фирми.
 
Други две картографски изложби са организирани по повод на Международната година на картата: по време на Международната конференция на FIG в София, 17-21 май 2015 г., заедно с научна картографска сесия, “Морето сближава всичко далечно” от 15 до 26 юни, 2015 г., в Центъра на ООН в Ню Йорк, съставена и проектирана от Международния търговски и културен център ГЕОПАН, член на БКА.
 
За всички събития, в които БКА организира или участва, може да се информирате в нейната Интернет страница.
 
 
 
 
Geograf.bg: Българската картографска асоциация организира периодично големи международни конференции. Разкажете ни повече за тазгодишната конференция.
 
Теменужка БандроваЗа нашите представи, това наистина е голяма конференция, но за международните е от малките такива. Обикновено събираме около 200 участници от над 40 държави в света. С всяка конференция нашата география расте. Българското участие е вече около 20%, в началото беше 10%. Това е добре за нас, тъй като се стремим да държим високо научно ниво на пленарните и постерни сесии. Очакваме в най-скоро време и рефериране от SCOPUS. 
 
В рамките на конференцията се организира Семинар по ранно предупреждение и управление на кризи под патронажа на Н.Пр. посланика на Чешката република за България г-н Душан Щраух.
 
По традиция няколко комисии на МКА провеждат своите годишни срещи по време на нашата конференция. Тази година това ще бъдат:
 
Комисия по картни проекции с председател проф. Миленко Лапин от Хърватия
 
Комисия по картография за ранно предупреждение и управление при кризи с председател проф. Милан Конечни от Чеяката република
 
Комисия по картография и децата с председател Карла де Сена от Бразилия и
 
Комисия по използване, потребители на картографията  с председател Кристин Омс от Белгия.
 
 
Паралелно със конферентните сесии ще се проведе среща на участниците в програмата COST „Mapping and the Citizen Sensor” и Interactive workshop on Designing and Conducting User Studies. Уркшопа ще бъде безплатен за заявилите участие участници, като приоритет ще се даде на студенти и млади учени.
 
Наши гости, които ще представят главните доклади са проф. Ласзло Зентай от Унгария, Генерален секретар на МКА и проф. Лижу Менг от Техническия университет в Мюнхен, Германия, негов вице-президент за 2008-2014 г. Стратегическо и полезно представяне ще направи и г-н Александър Тодоров от HERE Ltd.
 
 
Geograf.bg: Какво бихте посъветвали младите хора, които искат да се занимават с картография?
 
Теменужка БандроваДа не го правят, ако не обичат картографията. Картографията е любов, а картите се правят със сърце. Ако мислите, че това е само мое мнение, грешите. Погледнете логото на Международната година на картата 2015-2016 и ще разберете. Често казваме, че ние от МКА сме едно голямо семейство и всички много си помагаме и подкрепяме. Имаме си „човек” във всяка една държава, който е готов да посрещне и помогне на другите, когато му дойдат на гости. Това е чувството, което изпитваш като картограф на международно ниво. У нас картографите са малко. Всички се познаваме. Това ни прави още по-близки. На младите картографи бих казала: „Добре дошли в нашето семейство”!
 
 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Теменужка Бандрова: Картографията е любов, а картите се правят със сърце

St (непроверено) February 08, 2017

Отговори
"Ден на картата" да се организира и в други градове, а не само в София!

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро