Сухо речно корито напомня за древното минало на Марс

Намиращата се в Акидалия Планития - доминиран от равнини регион на север от марсианския екватор, река изглежда е текла от дясно наляво по склона на кратер и във самия него. Изображение, показващо добре запазеното легло на реката е заснето с камерата с висока резолюция HiRISE на орбиталния апарат MRO на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) на 25 септември 2015 г.
 
 
Не се знае колко дълго е текла водата в тази древна река, нито пък кой е бил източникът й, знае се само че водните потоци са се сливали, за да се забързат надолу по склона на кратера, а след това са лъкатушили в равнината на дъното. Реката се е състояла от множество по-малки притоци, които са захранвали главния ръкав, според учения Майк Мелън от екипа, обработващ данни от HiRISE.
 
 
 
 
Все още няма достатъчно информация за това, откъде реки като тази са черпили вода - дали от подземни резервоари, разтопена вода или дори дъждове. Орбиталните проучвания на отдавна изгубени реки обаче биха могли да подпомогнат работата, извършвана на марсианската повърхност от апарати като марсоходите Curiosity и Opportunity, за да ни помогнат да подредим пъзела на влажното минало на Червената планета.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро