Срутване на вулкан е предизвикало 256-метрово цунами преди 73 хил. години

Откритията, публикувани в журнала Science Advances, показват, че е възможно Фогу или други вулкан да предизвика подобно катастрофично явление и днес. 
 
 
Научният ръководител на изследването Рикардо Рамалхо от Колумбийския университет посочва, че срутването на огромни вулкани не се случва често, но „трябва да го имаме предвид, когато анализираме опасностите, които носят тези вулканични форми.”
 
 
 
 
Рамалхо и колегите му са проучвали остров Сантяго преди няколко години, когато са попаднали на странна находка - огромна скала с размери на микробус, която е като скалите по крайбрежната линия на острова. Единственото възможно обяснение е, че гигантска вълна е преместила 770-тонната канара. 
 
 
Учените са изчислили размерите на вълната на базата на количеството енергия, необходимо за преместване на скалата и са установили, че това е била 256-метрова вълна, която се е движила с 45 километра в час, разрушавайки всичко по пътя си. Измерванията на изотопите на химичния елемент хелий са показали, че скалата лежи на повърхността на острова в продължение на приблизително 73 хил. години. 
 
 
Не всички учените са убедени, че е възможно вулкани да се срутят внезапно и да генерират огромна вълна. Новото изследване все пак предоставя най-убедителните доказателства, че това вече се е случвало. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро