Спускаемият модул Philae ще извърши историческо кацане на повърхността на комета

Philae
Планира се в 10.35 часа българско време „Розета” да спусне Philae на разстояние 22.5 km от кометата и сондата да се приземи след около седем часа, около 17.30 часа на повърхността на кометата, на площадка за кацане, получила името „Агилкия” в чест на египетски остров в река Нил. Поради огромното разстояние между кометата и Земята учените ще разберат дали кацането е успешно след 28 минути. Мисията на Philae ще бъде първият опит на човечеството да кацне на комета.
 
 
Мястото, където се очаква да кацне космическият апарат. Графика: Уикипедия
 
 
Екипът на мисията на Земята няма да знае дали Philae успешно е извършил дръзката маневра и е кацнал на място, наречено Агилкия, около седем часа след отделянето на сондата от Rosetta. Учените се надяват, че Rosetta и Philae ще им помогнат да намерят отговори на редица важни въпроси за кометите в Слънчевата система. “Летим близо до комета, която на практика е машина на времето, съдържаща информация за състава на Слънчевата система при формирането й преди около 4 милиарда години”, обяснява Фред Янсен, ръководител на мисията на Rosetta. “Наистина ще можем да погледем назад във времето”, отбелязва той.
 
Космическият апарат Philae. Графика: Уикипедия
 
Rosetta и Philae стартираха космическото си пътуване през 2004 г. и летяха десет години до срещата им с кометата, наричана на галено Чури. Ако успее да се приземи, Philae ще се закрепи за повърхността на леденото небесно тяло с помощта на специален харпун. Сондата носи десет инструмента, предназначени за заснемане на фотографии, анализ на молекулярния състав на кометата и провеждане на експерименти. 
 
 
Philae носи името на обелиск, намерен на остров в река Нил, а Rosetta е кръстена на Розетския камък - плоча с древни надписи, помогнала на учените да превеждат египетските йероглифи. Rosetta ще продължи да обикаля около кометата и когато опашатата звезда достигне най-близката точка на елипсата си до Слънцето през август 2015 година. Така учените ще могат да видят как кометата се затопля и променя, доближавайки се до звездата. На 6 ноември мястото за приземяване Агилкия е заснето от навигационната камера на Rosetta.
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро