Следващият марсоход на NASA ще произвежда кислород

Следващият марсоход на NASA ще произвежда кислород

Сондата ще събира проби и за потенциалното си завръщане на Земята. Един от инструментите обаче има различна функция и тя е да генерира кислород от атмосферата на Червената планета. Така ще бъде изпробвана технология, която би могла както да поддържа живота на астронавти на Марс, така и да подсигури полета обратно към родната планета. “Способността да се произвежда кислород на повърхността на Марс е реална крачка в помощ на изследването на планетата от хора”, посочва Майкъл Мейър, ръководител на програмата за проучване на Марс в щаб квартирата на NASA във Вашингтон. 
 
 
Хипотетична картина на първите хора, достигнали Марс. Графика: Уикипедия
 
 
Новият инструмент се нарича MOXIE (Mars Oxigen In-Situ Resources Utilization Experiment). Той ще всмуква въглероден двуокис от марсианската атмосферата, която е съставена от 96 % СО2, и ще я превръща в чист О2 и СО, обяснява Майкъл Хехт от Масачузетския технологичен институт (MIT), които ръководи разработването на инструмента.
 
 
За NASA способността да се произвежда кислород е ключов приоритет, предвид плановете на агенцията да изпрати хора на Марс през 2030 г. При бъдещата мисия астронавтите ще използват генерирания кислород за дишане, но по-голямата част от него всъщност ще се складира, за да бъде използвана за горенето на двигателя на ракетата, която ще се отправи от Червената планета обратно към Земята, отбелязва Хехт. При следващи експерименти може да се направи опит за генериране на ракетно гориво - метан, от марсиански материали. Ако всичко върви по план MOXIE ще произвежда около 22 грама кислород на час в рамките на най-малко 50 марсиански дни по време на мисията си. 
 
 
Хипотетична картина на първите хора, достигнали Марс. Графика: Уикипедия
 
 
„Визията ни за човешка експедиция до Марс започва с приземяването на малък ядрен реактор и стотици пъти по-голяма версия на MOXIE“, заявява Хехт. „Когато екипажът стъпи там, резервоарът с кислород ще е пълен и в готовност да ги върне у дома“. 
 
 
Източник: http://focus-news.net/

Posted by Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро