Щръбске плесо – една от перлите на Словакия

Щръбске плесо – една от перлите на Словакия

Езерото е разположено в южните части на Високите Татри на 1346 m, където се съединяват долините Фуркотска и Млиничка. Произходът му е ледников. При движението на ледниците те са отложили моренни валове, които образуват естествена преграда на езерните води. Дължината на Щръбске плесо е 640 m, а на ширина достига до 600 m. Площта, заемана от езерото е 19,76 ha. Максималната дълбочина е 26 m Първоначалното ниво на водата е било с 6 m по-ниско от сегашното, но през последните 300 години се е увеличило. През зимата езерото замръзва изцяло и ледената покривка се задържа до 155 дни. Максималната температура на водата през лятото достига до 19 С°.
 
 
 
 
 
 
Ихтиофауната на езерото е доста разнообразна. С най-голямо значение е лъчеперката (Coregonus maraena), която е уязвим вид. Също така се срещат и щука (Esox lucius), бабушка (Rutilus rutilus), мъздруга (Leuciscus idus), костур (Perca fluviatilis) и др.
 
 
 
 
 
 
Растителността около езерото е представена основно от иглолистни дървета. Срещат се смърч (Picea abies), европейската лиственица (Larix decidua), клек (Pinus muggo) а също и европейски кедров бор (Pinus cembra).
 
 
 
 
 
Щръбске плесо е известен зимен и лечебен курорт. Районът около езерото е развит туристически и е лесно достъпен. Има изградени множество писти с дължина 7,5 km, а също така и шанца за ски скокове.
 
 
 
 
Тово е мястото, където очарованието на Словашките Татри може да се усети най-добре. Пожелавам на всеки, да посети и да се докосне до природната красота на Щръбске плесо.
 
 
 
 
Ето и няколко снимки от Уикипедия, на които езерото е обляно в слънчева светлина:
 
 
 
 
 
Автор: Атанас Китев
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Щръбске плесо – една от перлите на Словакия

Кристи (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Била съм там, чудесно място и въобще в Татрите има много красиви места. Но българите малко пътуват в тази посока-

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро