Релефната карта на България в Дряново

 
 
Една от най-търсените забележителности в Дряново. Релефната карта на България се намира в двора на СОУ “Максим Райкович”, точно срещу часовниковата кула. Изработена е преди повече от половин век – през 1962 г., и изключително точно пресъздава релефа на родината ни. Толкова точно, че по големите реки да тече вода и да се влива в моретата. *
 
 
Направена е от учителката по география Бонка Тихова и нейни ученици. Материалът е цимент, мащабът 1:100 000, а размерите 4,30 на 6,90 m. През 2013 г. е обновена от младежко сдружение МОГА-Дряново.
 
 
Тук се провеждат открити уроци по география – на чист въздух, по нестандартен начин, който завинаги оставя спомен у децата.
 
 
*за съжаление, тази система вече не работи, тъй като тръбичките са се спукали от студа; но и така картата е много интересна и впечатляваща.
 
 
А някога забелязвали ли сте, че в картата на България се крие изображение на един от националните ни символи – лъвът? Вижте:


 
 
Изгледайте и изключително интересното интервю, което от Дестинация Дряново направихa с един от създателите на картата – Дабко Дабков, който разкрива подробности от направата й преди над половин век:
 

Клип от обновяването на картата през 2013 г:

Материалът сподели с нас Ники от Дестинация Дряново. Благодарим!

Posted by geolub

1 Коментара - Релефната карта на България в Дряново

Румен Пенин. (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво на дряновци и на идеята на г-жа Бонка Тихова, и г-н Дабов и всички други родолюбиви дряновци допринесли за запазването и възстановяването на тази толкова ценна за поколения ученици географска карта на България. Ще бъде чудесно всички училища да последват примера на дряновци, а и на някои други селища в страната и да направят подобна карта в училищните дворове или селището, тъй като както знаем "картата е втория език на Географията".

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро