Редки минерали правят Земята уникална планета

Невадаит
Робърт Хейзън от Карнеги Инститюшън” и Джеси Осбъл от Университета Рокфелер”, чието проучване ще бъде публикувано в журнала American Minеralogist, са класифицирали най-редките видове минерали.
 
 
Базата им данни включва 2550 вещества, които се срещат значително по-рядко от диамантите и скъпоценните камъни. Няколко от тях са толкова оскъдни, че откритите до момента залежи в световен мащаб са по-малко от бучка захар. Голяма част са изключително деликатни и лесно се разтопяват, изпаряват или дехидратират. Няколко от тях пък се разграждат при взаимодействие със слънчева светлина. В публикацията си изследователите отбелязват, че много от редките минерали са възникали в резултат на промени в околната среда на планетата.
 
 
Изненадващо голяма част от веществата, които смятаме за редки всъщност не са. Използването на думата “рядък” в контекста на редки земни елементи” или редки метали” също е заблуждаващо, тъй като от тях годишно се произвеждат хиляди тонове,” изтъкват учените.
 
 
Скъпоценните камъни се добиват на много места по света и се купуват и продават в комерсиални количества. Значителни залежи на диаманти, например, има в 11 държави, като най-големият производител - Русия, е добила 23 хил. тона през 2014 г. според данни на Geology.com. За разлика, всеки от 2550 редки минерали може да бъде намерен на пет или по-малко места по света.
 
 
Най-редкият минерал вероятно е ихнузаит. Той се образува под земята при взаимодействието на радиоактивния елемент торий и молибден. Досега е открит само един спесимен - в Сардиния през 2013 г. Минералът невадаит - комбинация от ванадиум и мед, пък е открит само в Невада и Киргизстан. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро