Пътят на миграцията през погледа на маркираните египетски лешояди

Техният първи полет от гнездото бе зорко следен от доброволци на „Помощ за египетския лешояд“ и ни се иска да можехме да протегнем ръка за помощ и по време на дългия им път към Африка.
 
 
Точно затова през последните няколко години поставихме сателитни предаватели на общо 20 лешояда (18 млади: 8 в България, 7 в Гърция, 2 в Македония и 1 в Албания; и 2 възрастни лешояда в Гърция). Броят на маркираните млади птици бе достатъчен да се направят анализи на миграцията им, местата за зимуване и причините за смъртност през първите две години от живота им (повече по темата можете да прочетете тук). Но броят на маркираните възрастни птици бе все още недостатъчен, за да бъдат направени по-сериозни емпирични изводи относно използването на гнездовите територии, миграцията и причините за смъртност при възрастните птици. Затова тази година успяхме да уловим и да поставим сателитни предаватели и на още 3 възрастни египетски лешояда (1 в Гърция на птица от Южна Албания и 2 в България).
 
 
В момента от всички маркирани млади египетски лешояди само 3 продължават да излъчват сигнал като някои от останалите за съжаление загинаха, а други спряха да изпращат информация за местонахождението и движенията си. Сателитният предавател на Волен, който беше маркиран през 2012 г. в северна България, продължава да не излъчва сигнал от 29 септември 2014, като последните данни от предавателя са от Централен Египет. Последното движение на Лефкипос - маркиран през 2012 г. в Дадя, Гърция, е регистрирано на 26 януари 2015 в района на югозападните райони на Судан, на границата с Южен Судан.
 
 
Добрoмир, маркиран със сателитен предавател през 2012 г. прекара лятото в родното си място – Северна България, след което успешно достигна до Судан. Изминалият зимен сезон 2014/2015 Добри прекара в обширен район, обхващащ Афар и Южен Судан.
 
 
Сание, маркирана през 2013 г., след като прекара лятото в Турция, се върна в Чад.
 
 
Иляз, с поставен сателитен предавател през 2012 г. се намира в Чад и е единственият от маркираните млади птици, който никога не е напускал Африка след първата си миграция от Балканите – вече 3 години.
 
 
Възрастните египетски лешояди с поставени сателитни предаватели са четири. През 2014 година загина Лазарос, за втори път попадайки на отровна примамка.
 
 
Борис и Джени - двата възрастни лешояда от един и същи район в Източни Родопи, България, на които тази година поставихме сателитни предаватели, достигнаха зимните си квартири, като  пътуваха заедно до Сирия, където се разделиха и Джени пое към Чад, а Борис - към Етиопия.
 
 
Аос – маркираният египетски лешояд тази пролет от Южна Албания достигна Чад и в момента се намира много близо до Джени.
 
 
Кастор – маркиран през 2014 г. и опръстенен и излюпен в района на Маджарово през 2010 г., след сезон, прекаран на българо-гръцката граница в района на Източни Родопи, се върна за втора поредна година откакто го следим в Етиопия.
 
 
Интересен факт е, че Борис и Кастор в момента зимуват заедно в района на Афар, където се намира едно от най-големите струпвания на вида в Африка.
 
 
 
 
 
 
Източник: БЗДП
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро