Първото малко белоглаво лешоядче, излюпено в Стара планина от 70 години насам!

Гордите родители със сигурност са от лешоядите освободени в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Те се познават се по жълтите крилни марки, макар че гнездото е в толкова закътана ниша, че все още не са разчетени кодовете на двете птици.
 
 
Случилото се е наистина уникално и идва след десетки години работа на Дружеството за защита на хищните в района и съдействието на Дирекция на природен парк „Врачански Балкан”, неправителствени организации, местни хора и институции. 
 
 
Този успех дойде едва след шест години, през които бяха освободени общо 32 белоглави лешояди от адаптационната волиера край с. Долно Озирово, Община Вършец. В последните години районът се превърна в любимо място за хранене и почивка на лешояди не само от Врачански Балкан. Наблюдавани са птици, пуснати в други части на Стара планина, Кресна, както и лешояди, маркирани в Хърватия, Сърбия и дори Израел. Първите опити за гнездене са регистрирани миналата година, а тази година бяха проеброени пет териториални двойки. Лошото време, студът и късно падналият сняг  създадоха редица пречки пред младите и неопитни птици. Но въпреки това, на бял свят се появи първото малко лешоядче.
 
 
Надяваме се от все сърце малкото да укрепне и отрасне, като стане първият лешояд, изплюпен в природата и полетял на свобода в Балкана!
 
 
Моменти като този ни връщат вярата, че всички усилия, безсънни нощи, пренасяне на птици, мъкнене на зловонна храна, издирване на болни и отпаднали лешояди, писане на отчети и проекти, всичко това има смисъл и е правилна крачка по пътя към Завръщането на лешоядите в България!
 
 
Благодарим на всички колеги, експерти и приятели, които повярваха в една утопия и направиха това възможно! Поздравления!
 
 
За повече информация:
Елена Кметова
проект Завръщане на лешоядите в България
тел: 0885 219 557; ekmetova@greenbalkans.org
 
 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Първото малко белоглаво лешоядче, излюпено в Стара планина от 70 години насам!

Любитнел на пти... (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Това е наистина чудесна новина. Толкова е важно да помогнем на лешоядите да се завърнат във Врачанския Балкан, където преди години обитаваха много от този вид. Успех и занапред!

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро