Професия географ: Спасимир Пилев

Професия географ: Спасимир Пилев

Географ БГ: Какво е най-важното, което трябва да знаем за българската Уикипедия?
 
Спасимир Пилев: Уикипедия, както е известно е най-голямата електронна енциклопедия в света, която се разпространва на над 290 езици по целия свят. Съдържа няколко милиона статии със свободна и безплатна информация, а в мултимедийното й хранилище Общомедия се съхраняват над 30 млн. файла с изображения, графики и видео. Тя е изключително динамична, за което добринасят хиляди доброволци всеки ден в целия свят. Всъщност, може би повечето хора не го осъзнават, но редактор в уикипедия е всеки човек, който натиска бутончето „Редактирай“ и променя нещо, включително и една точка или запетая. Хубавото е, че в Уикипедия няма реклами, никой не е на заплата, и когато пишете в нея няма да облагодетелствате някого, нито ще му се вдигне социалният статус, нито ще забогатее „на ваш гръб“. Всъщност ще помогнете тази информация да достигне до повече хора. Бъдете сигурни, че някой някъде ще ви благодари за това.
 
Уикипедия на български език (както е най-правилно да се казва, защото Уикипедия има над 290 езикови версии, а не национални, т.е. има на английски език, но няма американска, английска, австралийска и т.н. Уикипедия; но тъй като българският език е официален само в България, често се нарича българска Уикипедия) към този момент съдържа над 220 000 статии и е на около 35 място по този показател в света, което не е никак лошо.
 
 
Географ БГ: Как твоето географско образование ти помага в работата по проектите на Уикипедия?
 
Спасимир Пилев: Географията ми е помагала много пъти за определяне на правилния термин, наименование на обекти, търсене на информация на правилното място, използването на правилни снимки за онагледяване. Географията е онази наука, която ме кара да знам какво виждам, докато пътувам. Само тогава пътуването е пълноценно. А след като знам и съм го видял, ми е много по-лесно да направя дадена статия по-точна или някоя снимка да получи по-подробно описание.
 
 
 
 
 
Географ БГ: С коя своя статия в Уикипедия най-много се гордееш и защо? Има ли статия, за която си мечтаеш да напишеш?
 
Спасимир Пилев: Всяка една статия съдържа безценна информация и е важна сама по себе си. Хубавото на Уикипедия е, че много често един редактор започва дадена статия, а след това други допълват с информация или със снимки, което прави Уикипедия много жива, а хората работят в екип. Имам няколко статии, които са ми отнемали много време, но същевременно са ми доставяли голямо удоволствие, докато съм търсил информация и съм ги писал. Най-голямата статия, която съм писал (не съм я аз създал, но сериозно допълвал) е за теснолинейката Септември – Добринище. Статията за първия български световноизвестен оперен певец тенор Петър Райчев е друга моя любима статия. Цяло удоволствие е когато започне да излиза информация от книги, списания, вестници, лична кореспондения, снимков материал, ходене из библиотеки, архиви, книжарници. А никога няма да забравя статията за оперната певица, актриса и филантроп Надя Ножарова, известна още като графиня Надя де Наваро Фарбър. Покрай други артисти от началото на XX в. попаднах на нейни снимки в Централен държавен архив. Тъй като е напуснала България още през 1940-те години остава почти неизвестна за България. Започна едно лудо търсене на информация – и нищо. Все пак успях да намеря информация за нея в няколко сайта и така се „нареди пъзела“. Разбира се да не забравя и първата шоколадова фабрика в България – на Велизар Пеев в София, а по-късно и в Своге.
 
 
 
 
 
 
В последните няколко месеца допълвам статията за географа Гунчо Гунчев. Един от изключителните български учени географи, а и не само, от първата половина на миналия век. Има още работа по нея, но се надявам един ден да стане избрана статия (това са най-добрите статии, те трябва да отговарят на определени правила – изчерпателност, достатъчно достоверни и проверими източници, изображения за онагледяването й). Друга мечта е да се напишат статиите за всички 1335 (към юни 2016 г.) географски обекти с български имена в Антарктика. За някои от тях има статии на български, но за други още не.
 
 
Географ БГ: Как най-лесно всеки може да допринесе за развитието на Уикипедия?
 
Спасимир Пилев: Уикипедия е свободна и всеки може да допринесе с нещо. Най-лесно и бързо става като забележите правописна грешка и да я поправите, като забележите фактологична грешка – също да я поправите и да добавите достоверен източник, от където сте ползвали информация. Обичате да пътувате – можете да качите снимка от мястото, което сте посетили, разбира се те да имат енциклопедична стойност. Не е необходимо да се качват снимки само на известни природни и културни обекти, това може да е (дори още по-ценно) и някое село, малък град, местност, река, езеро, връх, път, дори и облаците ще влезат в употреба за онагледяване на статии. Всеки е и добре дошъл да създава статии, необходимо е да се пише енциклопедично и да се цитират източниците на информация, бъдете сигурни, че някой друг редактор ще ви помогне.
 
 
Географ БГ: По един от проектите на Уикипедия ти работи с фондовете на Държавния архив. На какви най-интересни факти, свързани с географията, попадна в работата си?
 
Спасимир Пилев: През последните почти 5 години Уикипедия си сътрудничи изключително успешно с Държавна агенция „Архиви“. Всъщност Държавният архив на България е сред първите в света, който отваря фондовете си за дигитализация на снимки и документи и качването им в Общомедия – мултимедийното хранилище на Уикипедия, а от там се използват в Уикипедия. До сега сме дигитализирали около 6500 снимки и документи, от тях над 1500 се използват в около 2100 статии на 70 езици. Да, има и показатели, с които можем да се гордеем. Много се радвам, когато попадна на снимки на селища, строежи на пътища, железопътни линии, гари, манастири, не са малко и снимките на планини, отделни върхове, реки. Но също така и учебници по география от XIX в. и документи на Българския национален комитет за география.
 
 
 
 
 
 
Сътрудничествата са изключително важни. По света се работи с десетки  галерии, библиотеки, архиви и музеи. А и както обичам да казвам – при сътрудничествата се получават чудеса.
 
 
 
 
 
Географ БГ: Какви са предстоящите инициативи на българската Уикипедия, в които интернет потребителите могат да се включат?
 
Спасимир Пилев: След месец планираме да започне второто издание на Състезание Архиви. То представлява описване на снимки и документи от Държавния архив, поставянето им в статии на различни езици. За географите ще е интересно да се включат с поставянето на географски координати на снимките с природни и културни обекти, местности и селища. Има нужда от етнографи за локализиране на снимки с народни носии, описване на обичаи и различни предмети от бита на българина. През пролетта за поредна година ще се проведе изключително интересното и успешно състезание за писане на статии за страните от Централна и Източна Европа – ЦИЕ Пролет. В него участниците от всяка държава пишат статии за другите държави от този регион. През юни се провежда Уики обича Земята – фотографски конкурс за снимки от защитените територии в България. Тази година имаше и награди, а един от партньорите беше Български географски портал – Географ БГ. Изложбата на снимките победители може да бъде разгледана в Националния природонаучен музей. През септември се провежда другят фотографски конкурс Уики обича паметниците – за снимки на паметници на културата. Снимайте и участвайте!
 
 
 
 
 
Иначе всеки е добре дошъл да поправи някаква неточност, да напише нещо, което липсва или да качи снимки от свое пътуване.
 
 
 

Posted by geolub

3 Коментара - Професия географ: Спасимир Пилев

Евгения Сарафова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много се радвам, че има такива млади хора в България и с толкова страст говорят за работата си! Поздравления и много нови успехи желая!

РП (непроверено) February 08, 2017

Отговори
С интерес прочетох интервюто със Спасимир, един млад човек, обичащ географията и отделящ от свободното си време да обогати Уикипедия на български език. Убеден съм, че и в бъдеще ще продължава да ни радва с нови публикации и фотописи от пътешествията си.

Стефка (непроверено) February 15, 2018

Отговори
Желая ти още много успехи,сбъдване на всичките ти мечти и с лекота да посрещаш всички трудности.Гордея се че имам честта да те познавам.Хубав ден.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро