Професия географ: Михаил Михайлов

Професия географ: Михаил Михайлов

Михаил  Михайлов е на 28 години и е учител по география и икономика в Професионална гимназия по туризъм в Самоков, училището, в което е завършил средното си образование. Преподава на ученици от VIII до XII клас. Навярно той е един от учителите по География в страната, които водят често своите ученици на учебни излети и екскурзии сред дивата природа. 
 
 
 
Geograf.bg: Защо реши да станеш учител по география?
 
Михаил Михайлов: Мечтата ми да стана учител е още от дете. Бях в VII клас и тогавашната ми учителка по география (Румяна Гамалова, сега моя колежка) ме "запали" по географията. Дядо ми, който навремето е бил директор на техникума, също има голяма заслуга. С него пътувахме "виртуално" по картата на света още преди да тръгна на училище. 
 
 
 
Geograf.bg: Какво те мотивира да водиш ученици в планината? Каква е ползата от тази извънкласна дейност?
 
Михаил Михайлов: Относно учениците и планината - искам младите хора на Самоков, а и не само, да усетят духа на планината, красотата на природат. Днешните младежи нямат култура на движение - излизат по кафенетата, висят във фейсбук и други социални мрежи, играят на компютърни игри. Голяма част от учебния материал е свързан с природната среда и нейното опазване. Затова искам учениците да видят на живо каква уникална природа има България и защо трябва да я пазят. В полеви условия можеш много по-лесно да обясниш за даден процес, форма на релефа, вид дърво и т.н. Освен това вече трета година в нашата гимназия работим по проект "Да направим училището привлекателно за младите хора", програма "УСПЕХ".
 
 
Geograf.bg: В какви други извънкласни дейности участваш? 
 
Михаил Михайлов: Моите клубове за извънкласна дейност са свързани именно с природата и нейното опазване. Та успяхме и по линия на европейски проект да отидем в Испания. Там участвахме в международен проект заедно с още 6 страни - Германия, Гърция, Полша, Латвия, Испания и Италия. Темата на проекта беше "Култура, климат и природа - отговорността на нашето общо европейско бъдеще". В Испания бяхме 3 учители и 3 ученици от нашата страна, където представихме интересни неща за нашата култура, природни забележителности и климат.
 
 
 
Geograf.bg: Какво трябва да знаем за географията на Самоковския край?
 
Михаил Михайлов: За географията на Самоковския край - посетете Самоков и региона! Намираме се в полите на най-високата планина на Балканите, в най-високата котловина в България. През Самоков протича и най-дългата българска река. Природата е уникална. Хората са малко бамбашка. В близост са Цари Мали град, зимният център Боровец, вр. Мальовица, Седемте рилски езера, язовир "Искър". Определено има какво да се види и затова препоръчвам горещо Самоков като туристическа дестинация.
 
 
Географ.бг: Каква е твоята географска мечта?
 
Михаил Михайлов: Моята географска мечта е свързана с пътувания. Мечтата ми е да посетя държави като Канада, Китай, Бразилия, Русия. Това са 4 от 5-те най-големи по площ държави в света.
 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

2 Коментара - Професия географ: Михаил Михайлов

Румен Пенин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Едва сега виждам това интервю на Михаил - един от целеустремените ми студенти, който знаеше защо, как и къде да учи География. Искрено се радвам за успеха му, като преподавател и желая успехи по нелекия педагогически път!

Петър Петров (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво на това момче!Да искаш да станеш учител въобще и то по-най-интересния учебен предмет, е според мене геройство.Михаил със своята цялостна преподавателска дейност проявява истинско геройствоЗа съжаление голяма рядкост са в съвременната епоха мъжете-учители по география.Моите учители по география на времето бяха мъже - Илия Иванов, Владимир Попов.Пожелавам на сегашните студенти да си избират тази престижна професия, какъвто пример им дава Михаил.Здраве и нови успехи на преподавателското географско поприще.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро