Природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2015”

Август месец настана,
до бригада „Атанасовско езеро” време не остана.
Работа ще има за всички,
за да подредим домовете за нашите птички.
Щъркелите вече се готвят да отлитат
и кой ще ги сброи и таз година питат.
Хайде бригадири, хич не се чудете,
до 12 август за лагера се запишете!
 
 
Датите:  21–30 август 2015 г.
Мястото:  поляната на Атанасовско езеро
 
 
Сериозна работа очаква бригадирите, за да подобрим езерата около Бургас, като местообитания за някои редки видове птици. Ще ремонтираме заедно съществуващи изкуствени острови за гнездене, ще косим тръстика, ще почистваме диги, ще събираме миди за гнездови материал, ще почистваме изкопния остров и ще вършим още куп полезни занимания. Програмата включва още наблюдение на есенна миграция по най-големия миграционен път в Източна Европа – „Виа Понтика“, любопитни презентации от света на природозащитата и биоразнообразието. Разбира се, всичко ще се случва под зоркия поглед на собствениците на езерата, а именно рибарки, кокилобегачи, чайки, пеликани и други водолюбиви птици.
 
 
За да станете бригадир е необходимо:
 
- да сте готови да работите сред кал, сол, силно слънце, тръстика и птици;
 
- да имате навършени 18 г. (лицата под 18 години могат да станат част от живота на бригадата, но задължително придружени от пълнолетно лице и подписана декларация от родител);
 
Таксата за участие в бригадата е 45 лв. Членове на БДЗП ползват отстъпка и заплащат такса в размер на 20 лв.
 
 
Настаняване - на палатков лагер  в „Черноморски солници“ – Север, край град Бургас. Всеки трябва да си осигури палатка, спален чувал, шалте. Ако нямате палатка, моля да ни уведомите, за да опитаме да ви осигурим такава;
 
 
Участниците сами поемат пътните си разходи до и от лагера;
 
 
Всеки е добре да има „работни” дрехи, които ще изцапа с кал, боя и други. Това може да са стари дрехи, с които след бригадата лесно да се разделите. Най-подходящи обувки са старите гуменки, с които удобно да ходите в калта. Джапанки и сандали НЕ са удобни за газене по дигите и в калта, те могат да ви послужат добре за плажа след работа.
 
От БДЗП като организатор ще получите:
 
 
- Храна три пъти на ден - от първия ден вечерта (21.08) до последния ден сутринта (30.08);
- Застраховка за всички одобрени участници;
- На ваше разположение ще бъде банята на „Черноморски солници” АД;
- Участие във Фестивал на солта (на 28 август) – организиран в рамките на проекта
- Вечерна обучителна програма с интересни лектори
- Дневна обучителна програма за миграцията на птиците
- Посещение на Природозащитен център на БДЗП „Пода“
 
 
АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ БРИГАДАТА, ПОПЪЛНЕТЕ ФОРМУЛЯРА ЗА УЧАСТИЕ
и го изпратете на адрес ivanpandakov@gmail.com най-късно до 12 август (сряда) 2015 г. Местата са ограничени, затова задължително потвърждение за участие по е-мейл тази година ще получат 50 бригадири най-късно до 16 август (неделя) 2015 г.
 
 
До участие в бригадата няма да бъдат допуснати хора, които не са изпратили попълнен формуляр за участие в посочените срокове и/или не са получили потвърждение от организаторите!
 
 
Предимство при избора на бригадири ще имат кандидати, които:
- са заявили участие за целия период на бригадата;
- имат изявен интерес към опазването на птиците и биоразнообразието (участие в МОВП, природозащитни и образователни дейности на БДЗП, други природозащитни бригади, доброволчески дейности на други организации и др.)
- имат опит в дейности, включващи физически труд или работа с инструменти и др.
- имат опит в снимане и разпознаване на диви животни;
- могат да свирят на музикални инструменти. Както са казали мъдрите хора „Мелодията – това е мисъл, това е движение, това е душата на нашия лагер“
 
 
ОЧАКВАМЕ ВИ!
 
Проект “Солта на живота” работи за възстановяване и дългосрочно опазване на лагуната Атанасовско езеро и се изпълнява от 2012 до 2018 г. Той надгражда резултатите на проект „Живот за Бургаските езера”, но този път арена на дейностите е само Атанасовско езеро и застрашената крайбрежна лагуна, заемаща 20 % от неговата площ. Изпълнява се от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Черноморски солници АД. Това е добър пример за успешно партньорство между природозащитни организации и бизнеса, както и за пример на природосъобразен бизнес, който подпомага и улеснява живота на обитателите на езерото.
 
 
Източник: БДЗП
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро