Появи се свободен еквивалент на Google Street View

Вече в свободните карти ще се появяват снимки на околната местност, които са свързани с местата в картите. Те не могат да се сравняват с картите на Google, които служат като еталон за всички карти в света, а интернет-гигантът харчи годишно по около 1 млрд. долора за поддръжката им в актуално състояние. 

Въпреки технологично по-съвършените Google StreetView, картите на OpenStreetView са твърде важни, тъй като предотвратяват монопола от страна на само една корпорация, която може самостоятелно да реши какво да показва и какво не. 

OpenStreetMap е некомерсиален картографски проект, които има за цел да създаде обща свободна и безплатна карта на целия свят. За създаването на картите се използват данните от различните персонални GPS тракери, от аерофотографии, видеозаписи, спътникови снимки, а също и от знанията на хората, които редактират някоя от картите. Всеки може да прави редакции, а редактирането е като в статиите на Уикипедия. Проектът се поддържа от OpenStreetMap Foundation. Тя е некомерсиалната организация, която съществува с помощта на дарения, а данните се разпространяват със свободния лиценз Open Database License. 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро