Последните два циркови лъва в България бяха освободени

Старозагорската зоологическа градина два месеца полагаше грижи за тях по проект на английската фондация Борн фри, която осигури изхранването им. Осемгодишните Блеки и Жора са родени в Разград, след което стават циркови артисти. Животните бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 m/2,5 m.
 
 
Те укрепнаха и се адаптираха успешно в зоокъта на Стара Загора и привикнаха към новия начин на живот, под наблюдението на доц. Радослав Михайлов. По преценка на специалистите, сега те са готови да заживеят на свобода.
 
 
Преместването им в резервата Шамуари" организираха експерти на дирекция Национална служба за защита на природата в МОСВ, със съдействието на британската организация за защита на дивите животни Born Free. Животните ще бъдат транспортирани до летище Бургас, откъдето в събота ще отпътуват за Лондон, а после за Йоханесбург, Република Южна Африка. В пътуването си лъвовете ще бъдат придружавани от д-р Йохан Юберт, известен като лекаря на големите котки от „Анимъл планет". Преместването се осъществява със съдействието на фондация „Четири лапи" и „Зелени Балкани".
 
 
Близо 400 животни се отглеждат в старозагорската зоологическа градина, която е разположена живописно в естествена природна среда и се вписва атрактивно в ландшафта на парк „М. М. Кусев", наричан от старозагорци Аязмото. На 28 февруари 2015 г. се навършиха 120 години от първата кампания по залесяването на почти голия „Ахмак баир", организирана от старозагорския митрополит.
 
 
Източник: http://www.chambersz.com/
 
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Последните два циркови лъва в България бяха освободени

St (непроверено) February 08, 2017

Отговори
"Можем да съдим какво е сърцето на човек по отношението му към животните"

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро