Популациите на африкански лъвове ще намалеят наполовина до 2035 година, предвиждат учени

Изследователи от Оксфордския университет са анализирали 47 проучвания на популациите на лъвове в Африка, проведени от 1990 г. насам. Базирайки се на откритите в тях тенденции, екипът е направил прогноза за следващите 20 години. Резултатите са стряскащи. 
 
 
Изследването, според което общият брой на лъвовете е 8221, показва, че през послените 25 години популациите им са намалели навсякъде, освен в четири държави - Ботсвана, Намибия, Южна Африка и Зимбабве. В Западна Централна Африка има само едни регион, където цифрите не показват спад и две зони, в които лъвовете вероятно вече са изчезнали. Подобна е картината в Източна Африка. Там паркът Серенгети” е единственият регион с голяма и устойчива популация от лъвове. 
 
 
 
 
Оксфордският екип, ръководен от Ханс Бауър е изчислил, че при настоящите тенденции съществува 67% вероятност броят на лъвовете в Западна и Централна Африка да се преполви през следващите две десетилетия. В Източна Африка вероятността е 37%.
 
 
 
 
В мрачното бъдеще на лъвовете има и лъч на надежда. Авторите са открили, че в Южна Африка, където има по-малко човешки селища, не се наблюдава намаляване на популациите им. Важна роля там изпълнява система от малки оградени резервати. Изследователите предупреждават, че ако не се предприемат адекватни мерки, царствените животни може да загубят авторитетното си място на върха на хранителната верига.
 
 
Разпространение на лъвовете
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Популациите на африкански лъвове ще намалеят наполовина до 2035 година, предвиждат учени

Марио (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Пореден пример за безумието на хората. Картата е красноречива за това, което правим с природата на Земята.Положението с много други видове също е повече от тревожно и критично, като например снежния барс. Да се опитаме да помогнем и на нашата природа с каквото можем, защото и тя вече изнемогва от бракониери и дървосекачи!

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро