Почвите на Марс и Луната са подходящи за земеделие

 “Общата надземна биомаса, произведена върху марсианска почва не се различаваше значително от тази върху нормална почвена смес, служила като контролна група,” казва д-р Вигер Вамелинк от Университета във Вагенинген, Нидерландия.
 
 
Главната цел на експеримента е да се поставят основите за отглеждане на растения на Луната и Марс за първите хора, които ще бъдат изпратени да се заселят там. Първият опит е проведен през април 2015 г. Изследователите са събрали реколта от общо десет различни култури - грах, домати, репички, лук, праз, киноа, спанак, кресон, ръж и рукола. 
 
 
Симулантът на марсианска почва се добива от вулкан в Хавай, докато лунната почва идва от пустиня в региона на Аризона. Растенията са отглеждани в стъклена оранжерия с контролирани температура, светлина и влажност при земна атмосфера. Учените предполагат, че първите земеделски опити на Марс ще се проведат в подземни помещения, защитени от вредни въздействия, каквото е космическата радиация.
 
 
При втория експеримент, проведен през октомври, екипът е извършил редица подобрения. Изследователите са добавили към почвите нарязана трева. Така те са решили проблема с напояването при първия опит, когато по-голямата част от растенията са загинали. Оказало се е, че симулантът на марсианска почва има сериозен потенциал, ако бъде правилно подготвен и напоявен. Симулантът на лунна почва е показал с 50% по-ниско производство на биомаса от двете други почви.
 
 
Засега консумацията на продукция от тези растения не е безопасна, тъй като почвите съдържат тежки метали като живак, олово, арсен и голямо количество желязо. Учените са стартирали онлайн кампания за финансиране на трети експеримент, който ще се фокусира върху безопасността на храната. Очаква се новият проект да започне през идващия април, като в него изследователите ще включат картофи и бобови култури.
 
 
Източник: ИА Фокус 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро