Плиоценският парк и крепостта край Дорково

Мастодонт

Плиоценският парк и крепостта край Дорково

Когато посетите община Ракитово и по-специално село Дорково с неговите две туристически атракции (плиоценския парк и средновековната крепост Цепина), ще се убедите, че има места в България, където нещата се случват, и то както трябва. Ако случайно имате път към Велинград или района на яз. "Доспат", отбийте се до тези два интересни обекта - заслужава си!

Указателна табела в центъра на с. Дорково. Подобни табели има от разклона преди Велинград.

Указателна табела в с. Дорково.

Чистият, цветен и спретнат център на село Дорково създава първо добро впечатление на туристите. 

Плиоценски парк?!? Плиоценът е геоложка епоха, започнала преди 5,3 млн години и е завършила преди окол 2,5 млн години. Доста, доста отдавна... Дорково придобива известност като място, където са открити останки от множество животински видове, типични за този период. Кои по-точно - можете да разберете на място.

След преминаване през селото до парка се стига по новоасфалтиран участък. Има паркинг за коли и автобуси. Край музея функционират кафене и магазин за сувенири (доста интересни и некичозни). Работното време на обекта е от 10 до 19 часа без почивен ден през всички сезони - наистина забележително предвид масовата практика на българските туристически обекти да "почиват" в неделя или понеделник. Входът за възрастни е 5 лв, а за ученици - 3 лв. Има възможност за групови намаления.

Мастодонът е символ на парка. Реконструкция на древния отец на слона заема централно място в експозицията. Още при влизането гид посреща гостите и обяснява накратко каква е историята на мястото - кога започват разкопките, какво е открито, защо е важно, какво му е мястото в световната наука. Доста сбито и съдържателно.

За по-любопитните има няколко информационни табла с подробна научно-популярна и визуална информация. Добро впечатление прави и дублирането на информацията на английски език, което прави музея привлекателен и за международни туристи.

На принципа на музейната панорама е пресъздадена палеоландшафтната обстановка - растителност, животински свят и особености на местообитанието.

Наред с визуалната част има изложени части от вкаменелостите, открити при разкопките. Посещението не отнема много време (15-20 минути) с кратката информация и разглеждането на експонатите и таблата с информация. Важно е да се отбележи, че билетът важи и за посещение на крепостта Цепина, разположена на север от селото.

До крепостта се стига по живописен път (в относително добро състояние) сред гори и ливади. Край него се издига и исторически знак в памет на деспот Слав.

Пред крепостта има паркинг и информационен център, а до самата крепост отвежда обезопасена пътека.

Не очаквайте крепост, която да е в напълно съхранено състояние. Личат средновиковните руини и съвременните реставрационни градежи. Леко неприятно впечатление прави, че след първоначалното облагородяване, не се полагат достатъчно грижи и растителността лека-полека "обсажда" твърдината. Ако водите деца със себе си, бъдете внимателни, тъй като две огромни водохранилища, дълбоки над 5 m, са необезопасени с парапет и представляват опасност.

Самата крепост се намира на едноименния връх Цепина (1136 m), тя е важна отбранителна точка през средните векове - ту в пределите на България, ту във Византия. За съжаление информационни табели на самия обект липсват, но в информационния център има възможност за прожекция на 20-минутен филм за крепостта и историческата й роля. 

Най-забележителното нещо на самата крепост е панорамната гледка, която се разкрива към Родопите и Рила. Това е гледка, която трябва лично да се изживее и види. Дори да нямате интерес към историята и археологията, мястото ще ви плени с величествения вид на планината.

Изглед към Западните Родопи.

По пътя към крепостта има няколко планински вили. Пред една от тях впечатление прави великолепната географска чешма - със знамето и контурите на България, съградена от родолюбив българин.

Текст и снимки: Димитър Желев

Posted by Анонимен (непроверено)

3 Коментара - Плиоценският парк и крепостта край Дорково

Рео (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодаря за чудесната информация! Непременно ще посетим това интересно място със семейството. Родопите са духът на България и трябва по-често да ги посещаваме и опознаваме! Благодаря и за интересната информация, която поднасяте тук! Успех!

Жана Георгиева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Лятото посетих и двете места и не останах очарована от крепостта Цепина.Единственото хубаво е гледката която се разкрива,но не и самата крепост.

Георги (непроверено) February 08, 2017

Отговори
5лв.вход и детето очаква да види нещо интересно ,но уви само един слон и няколко кости .Еми загуба на време и разочарование.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро