Племената, които не ги лови цунами

Андамани от XIX век.

Племената, които не ги лови цунами

Сеизмична карта на Индийския океан от декември месец 2004 г. Карта: Уикипедия
 
 
Андаманците са коренните жители на Андаманските острови в Индийския океан. Наброяват няколкостотин души. От племето на великите андамани са останали около 50 души, от племето джарава - около 300 и от племето онге - около 100 души. Остров Сентинел обитават сентинелци, които избягват контакт с външни хора и числеността им е неизвестна. Последните са известни с агресивното си поведение спрямо всеки чуждоземец на острова. Премето джангил вече е напълно изчезнало. Правителството на Индия провежда противоречива политика по тяхно отношение, вследствие на която може да се каже, че племената са в изолация и изживявят последните си дни.
 
Разположението на Андаманските острови в Индийския окен. Карта: Уикипедия
 
 
Андаманските острови
 
Андаманските острови са архипелаг от 325 острова в Бенгалския залив на Индийския океан. Протокът на десетия градус ги отделя от разположените на юг Никобарски острови, заедно с които са част територията на Индия. Архипелагът е с площ от 8249 km2, най-високата му точка е на 732 m (Седъл Пийк). Произходът на островите е свързан с вулканична дейност и архипелагът се явява продължение на Малайския архипелаг от юг и на бирманските планини от север. Природата е характерна с много еднемични видове. 
 
Архипелагът Андамански острови. Снимка: Уикипедия
 
 
На архипелага живеят над 350 000 души, като броят на хората от местните племена е под 1000. Основната част от  населението са потомци на заселени през колониалния период тамили, бенгалци и пенджабци. Столица е град Порт Блеър.
 
 
Произход
 
Андаманците са полуномадски племена. Поминъкът им е свързан с лов и събирачество. В момента андаманците населяват вътрешните части на Андаманските острови и малкия остров Сентинел. След обявяването на независимистта на Индия част от тях са преселени на остров Страйт. Политически островите попадат в територията на Индия, но се намират близо до бреговете на Мианмар. Андаманските острови се състоят от Северен Андаман, Среден Андаман, Южен Андаман, Малък Андаман, Ратленд и други малки острови.
 
Снимка на андаманска двойка от края на XIX век. Снимка: Уикипедия
 
 
Съществува хипотеза, че андаманците са потомци на африкански роби, претърпели корабокрушение при транспортирането им от португалски кораб. По-вероятният възглед е, че са негрити - тъмнокожо туземно население за Югоизточна Азия. По този начин те следва да са родственици на народите семанг от полуостров Малака, ати и аета от Филипините. Физиологически са сравними и с африканските пигмеи, тъй като ръстът им е доста нисък - средно 1,43 m за мъжете и малко по-малко за жените. Цветът на кожата им варира от черна до червено-кафява (при племето онге).
 
Андамански рибари. Снимка: Уикипедия
 
 
 
История
 
Завоюването на островите от Англия през XVIII век и колонизацията довежда до избухването на епидемии и измирането на голяма част от населението - доста често срещано явление в миналото, когато две общности от различни части на света за пръв път са контактували. При пристигането си англичаните заварват 12 племена с численост около 5000 души. В началото на XX век населението наброява само 625 души. Преди пристигането на европейците островите привличат много авантюристи, араби, търговци на роби, малайски и китайски пирати. В края на XVIII век на островите се установява пристанището на индийския адмирал Каходжи Ангрия от войнствената каста Маратха. Той е считан от европейците за пират. Нееднократно той е залавял морски съдове на нидерландци, португалци и англичани и остава непобедим до смъртта си през 1729 г. През 1789 г. британския офицер Арчибалд Блер основава на Южния Андамански остров колония за затворници и военен пост. В наши дни селището е известно като Порт Блеър и главен град. 
 
 
 
По време на Втората световна война архипелагът е окупиран от японците, а с независимостта на Индия, става част от новата огромна азиатска държава. През 1970 г. индийското правителство изселва племето на Великите андаманци от остров Грейт Андаман на остров Стрейт. В наши дни на островите са заселват преселници от континентална Индия, което е един от факторите, които ограничават територията на андаманските племена. 
 
 
Научен интерес
 
Коренните жители на Андаманските острови - андаманците, които днес са незначително малцинство, представляват особен интерес за лингвистиката и популационната генетика. Популярност набира хипотезата, че хората са се заселили на островите по време на ледниковия период, когато островите са били свързани по суша с континента. Генетични данни показват, че андаманците са останали изолирани на архипелага в продължение на 30 000 до 70 000 год., от времето на ранните миграции на хората от Африка. Андаманските езици, говорени от тях, нямат връзка с други известни езици.
 
Андамански жени, снимани през 1876 г. Снимка: Уикипедия
 
 
Цунамито от 2004 г.
 
Великите андаманци преживяват цунамито през 2004 г. без жертви. Същото се случва със сентинелите, с оренге и с джарава. Този факт шокира научните среди, тъй като в целия регион има стотици хиляди жертви. Оказва се, че племената имат познание как да преценят честотата и амплитудата на морските вълни. Промяната на нормалната честота на вълните във вечерта на 26 декември 2004 г. ги е накарало да разберат, че нещо опасно предстои да се случи. В допълнение са разпознали странното поведение на дивите и домашните животни. Много скоростно туземците са се изнесли към височините на острова преди да ги застигне смъртоносната вълна на цунамито…
 
Останалите "цивилизовани" островитяни са били напълно неподготвени и са понесли огромни жертви. Местното население на близко разположените Никобарски острови е понесло също големи жертви. Там повечето местни хора (племената на никобарците и шомпените) са отдавна асилимирани и са загубили традиционния си начин на живот и древните познания за природата. 
 
 
Автори: Димитър Желев и Евгения Сарафова
 

Posted by Анонимен (непроверено)

1 Коментара - Племената, които не ги лови цунами

жщътгш (непроверено) September 26, 2017

Отговори
това е лъжа и измама защото как ще ги снимат като уж ги убиват а и могат да се убият с калашник

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро