Откриха огромна ледена плоча под повърхността на Марс

Тераси биха могли да се формират при наличие на различни материали на повърхността на планета - прах, лед и скали, например. Трябва да се отбележи, че терасирани кратери с такъв размер се срещат доста рядко”, казва Шейн Бърн, един от авторите на изследването, публикувано в журнала Geophysical Research Letters на Американския геофизичен съюз. “В в тази област на Марс – равнината Аркадия, има много терасирани кратери”, допълва той. Кратерите може да са се образували по различно време, но всички те имат тераси, което означава, че нещо необичайно се случва под повърхността.
 
 
 
 
Под повърхността учените са открили огромна ледена плоча с дебелина 40 m и площ, достатъчна да покрие Калифорния и Тексас заедно. Според изследователите снегът е резултат от снеговалеж, който най-лесно може да обясни дебелината и голямата площ на наблюдвания лед.”
 
 
Учените са използвали орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter, за да картографират ледената плоча. Плочата от лед под повърхността се е запазила десетки милиони години и е остатък от предишен климат, тъй като водният лед в този регион на повърхността на Марс не е стабилен в момента”, обяснява Бремсън. Това откритие ще ни позволи да изследваме условията, позволили дългосрочното запазване на леда. То ще ни предостави данни и за климата на Марс преди десетки милиони години - вероятно тогава е имало обилни снеговалежи, за да се формира толкова дебела ледена покривка.”
 
 
 
 
Съществуването на лед на Марс не е изненада, тъй като климатичните промени на планетата са предизвикали няколко ледени епохи. При предишни проучвания под полюсите на Марс са открити ледници, съдържащи вода, достатъчно да покрие цялата планета. Бренсън и колегите й обаче са впечатлени от местоположението на ледената плоча, която се намира в средните географски ширини на планетата.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро