Откриха алкохол и захар в преминаваща край Земята комета

Кометата C/2014 Q2, нарична Лавджой, достигна най-близката точка до Слънцето от орбитата си през януари тази година. Тя беше видима с просто око и заедно с това даде на астрономите възможност да проучат състава на атмосферата й. Никола Биве и колегите му от Парижката обсерватория са използвали 30-метровия телескоп IRAM в Сиера Невада, Испания, за да наблюдават кометата в периода на най-силна яркост. 
 
 
Инструментът е открил следи от 21 вещества, включително органични молекули като етиленгликол, метанова киселина и ацеталдехид, които са засичани преди на Хейл-Боб и други комети. Той е намерил и етанол и гликолалдехид – проста захарна молекула. Изследователите посочват, че за пръв път такива вещества биват открити на комета. Учени, които са анализирали данни от сондата Rosetta, орбитираща около кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, възразяват, изтъквайки, че и те са попадали на такива съставки. Rosetta е засякла етанол на кометата 67Р, въпреки че откритието все още не е публикувано. Гликоладхид пък е открит от масовия спектрометър на спускаемия модул Philae. 
 
 
Кометите съдържат останки от най-стария материал в Слънчевата система и биха могли да разкрият как са се образували планетите. Опашатите небесни тела, които са се удряли в младата Земя може дори да са донесли градивните части на биологичния живот. Органичните вещества, открити на кометите са били само суровина, от която по време на сблъсъка са се образували по-сложни молекули. 
 
 
Доказателства от наблюдения показват,че сложните химични вещества са по-универсални, отколкото се смяташе преди“, казва Фред Гьозман от Института „Макс Планк“, който е ръководил анализа на органичните вещества, открити от Rosetta. „Ние едва сега започваме да откриваме сложни молекули в Космоса. Може да се окаже, че този материал съвсем не е нещо рядко срещано и специално.“
 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро