Океаните са замърсени с над 269 000 тона пластмаса

Обемът на пластмасовите отпадъци, чийто най-обичаен източник са хранителните опаковки и облеклото, е изчислен на базата на данни от 24 експедиции, реализирани в рамките на шест години до 2013. Първото по рода си изследване включва пластмаси с всякакви размери, попаднали в световния океан. По-големите боклуци биха могли да задушат животни като тюлените, а по-малките се поглъщат от рибите и попадат в хранителната верига, която в крайна сметка достига до хората. Това е проблем заради химикалите, съдържащи се в пластмасата, както и заради замърсителите, които пластмасата привлича, когато попадне в морските води. 
 
 
Огромното количество пластмасови боклуци, тежащи общо 268 940 тона, включва какво ли не - от найлонови торбички до останки от риболовни такъми. Боклуците са навсякъде, но значителна част от тях се поемат от пет големи океански течения, които ги отнасят на определени места. Всеки от петте големи океана има собствено носещо боклуци течение, като в Пасифика се намира “голямото петно от боклуци”, покриващо площ с размерите на американския щат Тексас.
 
 
Изследователите предсказват, че обемът на боклуците ще се увеличава, вследствие на нарастващото производство на пластмаса, която се изхвърля след употреба. Само 5 % от пластмасата в света се рециклира в момента. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро