Обявен е конкурс за имена на екзопланети

Обявен е конкурс за имена на екзопланети

От откриването на първата планета извън Слънчевата система са изминали 20 години. Днес, благодарение на наблюденията на мощни телескопи, какъвто е Kepler, броят на откритите екзопланети се доближава до 2000. Повечето от тези светове са известни под твърде скучни научни наименования като “CoRoT - 4b” или “PSR 1257 d”. Това е назаслужена съдба за огромни планети единаци без звезда майка или пък далечни светове, състоящи се основно от диаманти.
 
 
Конкурсът на астрономическия съюз предвижда институции по целия свят да предложат имена за между 20 и 30 планети, чиито характеристики са изследвани и описани, а след това публиката да избере измежду тях чрез онлайн гласуване. Свързани с астрономията клубове и неправителствени организации от всички държави имат право да се регистрират на сайта NameExoWorlds до края на годината. Следващият месец регистриралите се участници ще трябва да изберат планетите, които ще бъдат кръстени, а по-късно ще могат да представят предложения за имена заедно с писмени мотиви за избора си.
 
 
От месец април следващата година публиката ще може да гласува за предложените имена, като крайните резултати ще бъдат огласени през август. Участващите организации могат напълно свободно да решат как да процедират при избора на имена. Лестърският университет в Англия, например, обяви, че имената ще бъдат избрани от предложения на читатели на местния вестник Leicester Mercury. Имената не трябва да са по-дълги от 16 букви, за предпочитане е да са от една дума и трябва да могат да се произнасят на няколко определени езика. За имена на екзопланети няма да се приемат имена на живи хора, домашни любимци, както и на личности или места заради политически, военни или религиозни причини. Правилата на конкурса могат да бъдат прочетени на сайта на Международния астрономически съюз.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро