Нов GPS сателит ще модернизира навигационната мрежа

Нов GPS сателит ще модернизира навигационната мрежа

Цивилното население по целия свят използва GPS за изключително точна информация за време, местоположение и скорост. Системата е навлезнала в почти всеки аспект на живота - от устройствата за навигация в автомобилите до предоставянето на точно време за финансовите транзакции”, посочва подполоковник Дейв Ашли, командир на 5-та ескадрила в Кейп. 
 
 
Изстрелването ще достави 1500-килограмовия сателит директно в план D на навигационната мрежа на 11 000 морски мили над Земята. “Сателитът, официално обозначен като космическо средство 67, е наречен “Ригел” на най-ярката звезда в съзвездието Орион”, казва полковник Стив Стейнър, директор на дивизията, отговаряща за космическата система на GPS. 
 
Космическият център "Кенеди" на Кейп Канаверал. Снимка: Уикипедия
 
 
Ракетата носител Delta 4 е висока над 60 m. Това ще бъде 26-тото й изстрелване и петият път, когато ще носи сателит. Полетът й ще продължи 3 часа и 15 минути от излитатнето до разделянето с космическите апарати. 
 
 
GPS 2F-6 ще замени вече остарял апарат, осигурявайки подобрен вграден атомен часовник, по-добра устойчивост срещу заглушаване на сигнала, цивилен сигнал за комерсиалната авиация и по-голяма издържливост. Той е създаден от Боинг и цената му е 245 милиона долара. 
 
Основната космическа база на САЩ е на полуостров Флорида. Снимка:Уикипедия
 
Източник: www.focus-news.net

Posted by Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро