Николета Деспова - за географията, олимпиадите и смисъла да бъдеш учител

Николета Деспова преподава География в 5., 6. и 7. клас в ОУ „Братя Миладинови”, Бургас - най-голямото в Югоизточна България. Тя е класирала ученици на пет Национални олимпиади по география и икономика в младша възраст, където те заемат призови места. В годината на 90-годишния юбилей на ОУ "Братя Миладинови", Бургас, решихме да си поговорим за География с нея.
 
 
Geograf.bg: Коя е първата асоциация, която Ви идва на ум, когато чуете словосъчетанието „учител по география”?
 
Николета Деспова: Първата асоциация е „любим учител”. Това е така, защото винаги, когато се запознавам с някой и кажа, че съм учител по география отговора е един и същ – „любимият ми предмет”, а няма как любимият предмет да не се свързва с любим учител. 
 
 
Geograf.bg: Защо Географията стана част от живота Ви? С какво Ви обогати?
 
Николета Деспова: Случайно избрах да уча География. Това се случи под влияние на моята учителка по география г-жа Стефка Атанасова. За щастие в СУ имах възможността да бъда сред първите студенти на проф. Румен  Пенин, който успя да ме „запали” със своя творчески заряд, географски дух и личен пример. Така Географията стана и моя кауза. 
 
С какво ме обогати? Аз съм си пътешественик по душа. Невъзможността често да пътувам компенсирам с мислените, а вече и виртуални пътешествия. Всеки ден, преподавайки уроците, се пренасям в един различен свят. За да бъдеш убедителен разказвайки, трябва да бъдеш отдаден на това, за което говориш. Да бъдеш „потопен” в  един друг свят, различен от твоя. Това ми дава Географията – едно ежедневно пътешествие с различни спътници. Сега, когато имам възможност да използвам и интерактивна дъска  в учебния процес тези пътешествия в света на Географията са още по-интересни и зареждащи.
 
 
Geograf.bg: Какво Ви прави щастлива в работата като учител по География?
 
Николета Деспова: Щастлива съм, когато виждам, че учениците ми идват с желание в моите часове. Когато виждам, че работят с желание и с ентусиазъм подготвят поставените от мен задачи. Най-голямото щастие, обаче, е от постигнатите им резултати. Неописуемо е чувството при техните победи на Национални олимпиади. Когато видя блесналите им от щастие очи, задоволството и радостта в очите на родителите им, това е щастие и за мен. Тогава разбираш, че трудът ти не е бил напразен. Тогава осъзнаваш, че има смисъл от отделеното за допълнителна работа свободно време. 
 
 
С Румен Пенин, председател на Националната комисия, и Йоан Митов – Първо място на ІV Национална олимпиада 2008 г. - Кърджали
 
 
Йордан Йорданов – Шесто място на VІІ Национална олимпиада - 2011 г. - Благоевград
 
 
Теодора Русенова и Алия Казанджиева – Първо и Трето място на Областен кръг на олимпиадата по география през 2012 г.
 
 
Тони Димитров – Второ място на IX Национална олимпиада, 2013 г – Русе
 
 
С моите ученици на Х Национална олимпиада, 2014 г – Ямбол
 
 
Михаела Димитрова – Първо място на Х Национална олимпиада, 2014 г – Ямбол
 
 
Никола Липчев – Пето място на Х Национална олимпиада, 2014 г – Ямбол
 
 
Дните на олимпиадата със сигурност ще останат прекрасен спомен за тях 
 
 
Особено мили чувства изпитвам, когато вече пораснали моите ученици са отново на национална олимпиада и представят новите си училища и учители, защото знам, че точно аз съм „запалила” географския огън в техните сърца. 
 
С Йоан Митов в Русе  - 5 години по-късно
 
 
С Йордан Йорданов в Русе – 2 години по-късно
 
 
Geograf.bg: Какво стои зад ученическите успехи на състезанията и олимпиади по география?
 
Николета Деспова: Много труд, воля и най-вече желание от учениците и подкрепа от страна на родителите и ръководството на училището. Без родителите не бихме се справили. Много от тях особено в 7. клас им настояват да учат предимно по български език и по математика. Налага се първо родителите да повярват, че си заслужава да отделят време и за География. Разбирането от страна на ръководството също е изключително важно. Кабинетът по география разполага с интерактивна дъска, което прави уроците още по-интересни и часовете по-забавни, а това определено има важна роля за повишаване интереса към науката География.
 
Най-голямата трудност е да успееш да мотивираш учениците. Но когато имаме примера на предишните ученици, постигнали такива резултати, като че ли е по-лесно. Може би си казват „щом те са успели, защо и аз да не успея” и веднъж повярвали в себе си могат да сътворят чудеса. 
 
 
Geograf.bg: Коя е твоята географска мечта?
 
Николета Деспова: Трудно ми е да мечтая гласно, защото мечтата ми изглежда нереална, но затова е само мечта... Иска ми се да отида до Мачу Пикчу в Перу. Може би някой ден, все пак стават чудеса!
 
 
Geograf.bg: Защо трябва да посетим град Черноморец?
 
Николета Деспова: Всъщност моят роден град е Бургас и с всяка изминала година той се превръща във все по-европейски и проспериращ град. От 20 години обаче живея в Черноморец и горещо го препоръчвам на всички, които обичат морето и спокойствието през лятото. Има и какво да се види. Една от забележителностите близо до града е крепостта Акра, а от няколко месеца можем да се похвалим и с исторически музей. Особено зареждащо въздействие има и църквата „Свети Никола”, чийто двор отец Стелиян е превърнал в райска градина. 
 
 
 
Скалите на Черноморец, от които можете да се наслаждавате с часове на морето.
 

Posted by dimitar.zhelev

6 Коментара - Николета Деспова - за географията, олимпиадите и смисъла да бъдеш учител

Димитър Желев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Пожелания за още много успехи в географските предизвиталества! И много радостни усмивки след всяко състезание!

Радка Цингова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ники радвам се, че те познавам. Ти си прекрасен учител и приятел. Пожелавам ти, здраве, успехи и незабравими пътешествия!

Боянка Димитрова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздрави, Николетка!Продължавай смело напред!

Румен Пенин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Николета е истински географ отдаден на науката ни и даващ на учениците най-важното - любовта към нея. Многобройните успехи на нейните възпитаници в олимпиадата, работата с децата в извънкласните форми и постоянното усъвършенстване, като педагог са само част от нейния географски свят. От сърце желая да се сбъднат географските й мечти и да не пресъхва ентусиазма в работата и обичта към децата! Радвам се, че сайта представя такива хора, като Николета, защото те са гордост за географската ни общност!!!

Albena Pepelova (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Прекрасен човек, отдаден на работата колега и чаровна жена! Поздравления, Ники!С огромно уважение и преклонение пред невероятните ти успехи! само един учител по география знае с колко труд и постоянство могат да се получат твоите резултати!

Красимир Лаков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Радвам се че познавам Николета.Да класираш толкова ученици на националните олимпиади, е признак за любов и всеотдаденост към любимият ни на всички предмет-гаография.Нека всички да палим огънчето на познанието в душите на децата..

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро