Нидерландия и Белгия планират историческа размяна на територии през 2016 г.

В района на белгийския град Визе (окръг Лиеж) е разположена границата между Нидерландия и Белгия по р. Маас. През 1843 г. тя е била очертана според речното течение. Оттогава до наши дни реката многократно е меандрирала, в резултат на което Белгия притежава парчета земя отвъд съвременното речно течение, а Нидерландия е в подобна позиция, но с по-малко земи отвъд реката откъм Белгия.

Според кмета на град Визе Марсел Невен подобна промяна на границите е напълно логична", защото и двете страни се затрудняват да управляват малките парчета земя отвъд реката. Повод за началото на преговорите е криминален акт. Преди 3 години е открито обезглавено тяло (най-вероятно на нидерландски поданик) край реката. Хората, които го откриват подават сигнал в нидерландската полиция, но оттам им казват, че то е открито на територията на белгийските земи отвъд р. Маас и не е в техните правомощия да правят разследване. Това е довело до сериозни трудности при разследването на случая и така се е зародила идеята двете страни да си обменят териториите, чиято площ е около 15 футболни игрища. 

През 2015 г. Индия и Бангладеш сложиха край на най-сложната политическа граница в света, обменяйки си над 150 отделни анклавни участъка по протежение на общата им граница.

Posted by dimitar.zhelev

1 Коментара - Нидерландия и Белгия планират историческа размяна на територии през 2016 г.

Чавдар Виденов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Хората са на съвмес ново цивилизационно ниво - без бой и с разум решават един сериозен проблем. Ако беше на Балканите, щеше да има война или поне малко бой при такава ситуация.

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро