Най-високият връх на Северна Америка променя името си

Барак Обама връща старото име на най-високия връх в Северна Америка и вместо Маккинли, той вече ще се нарича Денали, стана ясно по време на историческа визита на американския президент в Аляска, посветена на проблемите на местните хора с глобалното затопляне и изменящата се природна среда.

Върхът в Аляска възстановява първоначалното си местно име. Денали се превежда като „Високия“ или „Огромния“. Местните масово го използват, но официалното му име е като на 25-ия президент на САЩ. През 1896 г. златотърсач нарича шестхилядника Маккинли, след като научава, че Уилям Маккинли е избран за президент, но за метстните хора той винаги е бил известнен като "Денали".
 
 
Барак Обама обяви промяната преди тридневното си посещение в Аляска за конференцията за глобално лидерство в Арктика, организирана от Държавния департамент в Анкоридж. „С цялото ни уважение към това място, преименуваме официално връх Денали в съответствие с традициите на местните хора и тяхната подкрепа“, каза министърът на вътрешните работи Сали Джуъл. В изявлението се отбелязва, че президентът Маккинли никога не е стъпвал в Аляска.
 
 
 
 
Аляска се опитва да промени името на върха на Денали от десетилетия, но Охайо, родният щат на президента Маккинли, блокира искането им. Според Белия дом министърът на вътрешните работи има правомощия да нареди такава смяна. Това навярно е краят на историческия Денали-Маккинли спор за името на върха.
 
 
Самата височина на върха е също дискусионна през годините. В отделните измервания през годините варира между 6190 и 6198 m. През 2013 г. пm.равителството на Аляска организира поредни измервания, според които върхът е висок 6198 m.
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро