Най-дълбоките земетресения са сезонни, според изследователи

От 60 мощни, дълбоки земетресения в каталога 42 са се случили между месеците април и октомври. Сезонността не се наблюдава при плитки трусове, но ясно се откроява при земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер на дълбочина повече от 500 km. Причината е неизвестна. „От физична гледна точка в това няма логика”, казва Чан. 
 
 
Феноменът може да е свързан с приливните сили, генерирани под въздействието на слънчевата гравитация, посочва Чан, или с колебанията в оста на въртене на Земята заради сезонното движение на водата и въздуха около планетата. 
 
 
На дълбочина между 500 и 700 km скалите са изложени на високи температура и налягане, които ги преместват плавно, без да причиняват земетресение. Соларните сили обаче може да са в състояние да предизвикват дълбоки трусове. 
 
 
Чан изтъква, че са необходими още няколко десетилетия данни от земетресения, за да се установи дали сезонността е действителен феномен или случайно явление. По думите на учения, ако тенденцията се потвърди, това може да доведе до създаването на инструменти за предсказване на земетресения.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро