NASA планира да използва бактерии и водорасли, за да произвежда кислород на Марс

Точно затова американската Национална космическа агенция (NASA) провежда експерименти за генериране на кислород от марсианската почва. Идеята е бактерии или водорасли да използват почвата на Червената планета, за да произвеждат кислород за астронавтите. 
 
 
При разработката на този метод Агенцията си партнира с базираната в щата Индиана компания Techshot, като опитите се извършват в т.нар. “марсианска стая”, която пресъздава условията на Марс. В помещението се симулират атмосферното налягане, температурните амплитуди през деня и нощта и слънчевата радиация, достигаща до повърхността планетата. По време на експериментите определени видове организми са били в състояние да произведат кислород от марсианска почва, позната като реголит, като в същото време са отстранявали азота от нея. “Това е един от възможните начини да се поддържа човешка експедиция до Марс, без да се изпращат тежки контейнери с кислород”, казва Еужен Боланд, ръководител на научните изследвания в Techshot. “Нека изпратим микроби и ги оставим да свършат тежката работа вместо нас”. 
 
 
 
 
Експериментите на Земята протичат успешно, но учените искат да тестват метода в реални условия. За целта следващият марсоход, чието изстрелване се очаква през 2020 г., би могъл да занесе на Червената планета малки контейнери с устройства и земни организми. Контейнерите ще бъдат заровени на определени места под почвата. Вградени сензори ще засекат дали и колко кислород е произведен и ще изпратят данните към сателит в орбитата на Марс. Изследователите подчертават, че контейнерите ще бъдат плътно затворени, за да се предотврати разпространяването на земни микроорганизми на Марс. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро