NASA изстрелва сателит, който ще картографира почвената влажност

Изстрелването на изкуствения спътник Soil Moisture Active Passive (SMAP) е планирано за 9:20 часа Източноамериканско време на 29 януари от военновъздушната база „Вандерберг“ в Калифорния. Апаратът ще се понесе към земната орбита, носен от ракетата Delta II на United Launch Alliance. Според прогнозите шансът за добри атмосферни условия по време на 3-минутния времеви прозорец за полета са 80%. 
 
 
Сателитът SMAP е проектиран да измерва влажността на почвата с по-голяма прецизност, отколкото някога това е правено, посочват от NASA. Апаратът ще изготвя карта на нивата на влажност по цялата планета на всеки три дена. Тези измервания са важни, тъй като могат да помогнат на изследователите да създават по-точни климатични модели, да научат повече за сушите и дори да предсказват наводнения. 
 
 
Сателитът е оборудван с огромна антена, която ще се разгъне след позиционирането му. Близо 6-метровата антена е най-голямата по рода си, изстрелвана някога от NASA. Тя е монтирана на края на дълго рамо, излизащо от корпуса на сателита, като е проектирана да се върти с 14.6 оборота в минута. От разстояние 685 km над Земята апаратът ще измерва влажността на почвата в горните й 5 cm, извършвайки една обиколка на планетата за 98.5 мин. 
 
 
Заедно със SMAP към Космоса ще полетят и четири малки сателита на Агенцията. Единият от тях, наречен ExoCube, ще наблюдава горната част на атмосферата. Два сателита Firebird ще изследват радиационния фон около Земята, а апаратът GRIFEX ще реалзира тестове на разработена отчасти от NASA технология. Изстрелването може да бъде гледано на живо онлайн по NASA TV. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Posted by dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро