Народът на Куба празнува възобновяването на двустранните отношения със САЩ

„Животът на всички ни ще се промени”, възкликват щастливо кубинци.
 
В стария град на Хавана, където радостни групи хора излязоха по улиците, когато новината се разпространи, фразата „исторически ден” беше произнасяна от мнозина, след като 50-годишната Студена война между САЩ и Куба започна да дава признаци за своя край.
 
„Побиват ме тръпки”, каза 52-годишният Ернесто Перез, който работи в кафене в центъра на столицата на Куба Хавана.
 
 
В същото време Европейският съюз, който се опитва да нормализира връзките си с Хавана, в сряда приветства развитието по отношенията САЩ-Куба, които бяха възобновени след повече от 50 години разногласия, наричайки го „исторически обрат”.
 
 
Споразумението между САЩ и Куба представлява „победа на диалога над конфронтацията”, заяви върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини. Тя допълни, че ЕС се надява да има възможността да „разшири отношенията си с всички части на кубинското общество”.
„Днес още една стена започна да пада”, каза Могерини и определи новините за развръзката на отношенията САЩ-Куба, като новини „за истинска промяна”.
 
 
Редица членове на Конгреса на САЩ обаче осъдиха инициативата на президента Барак Обама да подобри двустранните отношения с Куба и да снеме санкциите срещу нея.
 
 
„Това не е никакъв „нов курс”. Това е само едно продължение на дългата лияния от безсмислени отсъпки към диктатори, които третират народа си жестоко и правят планове с нашите врагове”, заяви говорителят на палатата на представители на Конгреса на САЩ Джон Бейнер. По негово мнение „отношенията с режима на Кастро не трябва да бъдат променяни, нито пък нормализирани, докато народът на Куба не получи свободата си”, каза Бейнер.
 
 
 

Posted by geolub

Сподели

Снимка на деня

Лебед във водите на Цюрихското езеро